16.4 C
Craiova
joi, 30 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCăsătorii pe bandă rulantă

Căsătorii pe bandă rulantă

1285 de cupluri craiovene şi-au unit destinele în faţa ofiţerului stării civile, de la începutul anului.

 

Visul de a avea o familie şi de a spune „Da“ în faţa ofiţerului stării civile este împărtăşit de mii de tineri craioveni. „De la începutul anului şi până în prezent au fost oficiate 1.285 de căsătorii“, a declarat Carmen Licu, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Craiova. Fără a ţine cont de zilele în care nu se fac cununii religioase, unii craioveni îşi unesc destinele la starea civilă şi în zilele de peste an, în care nu se oficiază cununia religioasă.

Conform statisticilor, în fiecare zi au avut loc, în medie, cinci-şase căsătorii. Numai în primele două zile după postul Sfintei Marii, care i-a ţinut departe pe unii tineri care au vrut să îşi unească vieţile, s-au căsătorit 100 de cupluri. „Sâmbătă, 16 august, au fost oficiate 65 de căsătorii, iar duminică, 17 august, au fost 35“, a spus Carmen Licu, care a explicat că aceasta este o medie normală a căsătoriilor într-un weekend.

Majoritatea tinerilor sunt la prima căsătorie

 

La nivel de judeţ, numărul căsătoriilor în prima jumătate a anului s-a apropiat de 1.500, în scădere cu peste 65% faţă de anul trecut. „Numărul căsătoriilor înregistrate în primele şase luni ale acestui an (1.473) a scăzut cu 2.774 comparativ cu perioada similară a anului precedent“, a declarat Mariana Tănase, directoarea executivă a Direcţiei Regionale de Statistică (DRS) Dolj. Majoritatea persoanelor căsătorite în această perioadă, adică 84% din bărbaţi şi 85,3% din femei, s-au căsătorit pentru prima oară. „După statutul profesional, cele mai multe femei au fost salariate (44,4%), urmate de casnice (39,2%), iar în privinţa bărbaţilor, cei mai mulţi au fost salariaţi (55,7%), urmaţi de lucrători pe cont propriu (9,2%), a precizat Mariana Tănase.

 

„Cu cât mai repede, cu atât mai bine!“

 

Cea mai mare problemă a tinerilor care decideau să-şi unească destinele era, anii trecuţi, găsirea unui restaurant liber la sfârşit de săptămână. Anul acesta, această problemă este relativă. „Anul acesta, mai avem liber în octombrie şi noiembrie. Pentru anul viitor, au început deja să solicite – din 52 de sâmbete avem două-trei ocupate. După 1 ianuarie vor veni însă cei mai mulţi să facă programări“, a declarat Ştefăniţă Sasu, directorul restaurantului Chez Nous, care a precizat că majoritatea craiovenilor preferă sâmbetele pentru nunţi, dar, în general, găsirea unui restaurant liber ţine de noroc. E posibil să vină cu o săptămână înainte de ziua dorită şi să găsească liber, sau cu o lună înainte şi să fie deja ocupat. De aceea, pentru mai multă siguranţă, sfatul reprezentanţilor restaurantelor rămâne acelaşi ca şi anul trecut – „Cu cât mai repede, cu atât mai bine!“. „Pentru anul acesta, mai sunt libere doar datele dinspre sfârşitul anului. Pentru 2009, au început să facă rezervări încă din 2007. Cele mai solicitate sunt lunile iunie, iulie şi august“, este răspunsul primit de cei care doresc să-şi facă nunta la restaurantul Helin.

Sprijin de 200 de euro, la constituirea familiei

Potrivit legislaţiei în vigoare, la constituirea familiei, soţii primesc de la primărie un sprijin financiar în valoare de 200 de euro (echivalentul în lei), în baza unei cereri. Condiţia este ca fiecare dintre soţi să fie la prima căsătorie şi să aibă domiciliul sau reşedinţa în România, indiferent de cetăţenia soţilor. „De la începutul anului şi până în prezent, aproximativ 1.000 de craioveni au primit acest sprijin“, a precizat Carmen Licu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU