17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBăncile limitează retragerile de numerar

Băncile limitează retragerile de numerar

Cu toate că pentru mulţi posesori de carduri de debit pare ciudat să nu-şi poată scoate întreaga sumă disponibilă într-o zi, băncile emitente impun anumite limite la retragerea de numerar. Acestea pot ajunge până la 20.000 lei/zi.

În afară de costurile legate de emiterea şi întreţinerea cardului, precum şi de eventualele oferte, înainte de a vă orienta către un card de debit, trebuie să aveţi în vedere şi limitele stabilite de bănci la retragerea banilor din ATM-uri. Acest aspect este deseori ignorat de cei mai mulţi clienţi, care nu ştiu care le este limita de retragere zilnică. „Nu ştiam că există o limită de sumă la retragere. Nu mi s-a întâmplat niciodată să nu pot să-mi iau salariul tot de pe card. Oricum, mi se pare ciudat să nu pot să-mi scot toţi banii de pe card dacă sunt ai mei“, a declarat Denis Pătru, de 29 de ani, din Craiova. „Nu ştiam de o astfel de limită şi nici nu cred că-şi are rostul, atâta timp cât pe card sunt banii mei din salariu“, a spus şi craioveanca Magda Drănici, de 40 de ani.

 

Restricţia are drept scop protecţia posesorilor de card

 

Chiar dacă existenţa acestei limite pare inutilă pentru mulţi posesori de carduri, ea are scopul de a proteja clienţii împotriva unor eventuale fraude. „Limitarea retragerilor de numerar de la bancomat are drept scop protecţia clientului“, au declarat surse oficiale din Raiffeisen Bank Craiova, care au explicat că, deşi recomandarea este de a nu ţine codul PIN în apropierea cardului, mulţi clienţi au prostul obicei de a-l ţine scris în acelaşi loc cu cardul sau chiar de a-l nota pe spatele acestuia. În cazul pierderii, conturile clienţilor pot fi cu uşurinţă accesate.

 

Sume diferite de la o bancă la alta

 

Pe lângă faptul că reprezintă o măsură de securitate pentru a preveni operări frauduloase şi a limita posibile pierderi financiare ale clienţilor, măsura are şi rolul de a încuraja folosirea cardului ca instrument de plată la comercianţi, şi nu de retragere de numerar de la bancomat.

Limita impusă se poate aplica atât la sumă, cât şi la numărul de tranzacţii şi variază în funcţie de politica fiecărei bănci. Aceasta diferă atât în cazul retragerii de numerar de la ATM, cât şi la retragerea de numerar de la ghişeu, din incinta băncii, sau chiar la plata la comercianţi. În plus, diferă în funcţie de tipul de card – cele Gold au o limită mai mare.

 

Limitele de retragere la cardurile de salariu

 

La BCR, de exemplu, limita este de 3.000 de lei pe zi la ATM şi nelimitată la cumpărături şi retragere de numerar de la ghişeu.

La BRD, la cardul de salarii Maestro, restricţia de retragere de numerar a scăzut recent la 3.000 de lei pe zi (de la 20.000 de lei). Pentru plata la comercianţi, limita este de 20.000 de lei/zi.

La Credit Europe Bank, valoarea maximă zilnică de tranzacţionare este de 5.000 de euro (echivalent în lei la cursul BNR) la retragere de numerar de la ATM sau de la ghişee bancare, respectiv 2.000 de euro (echivalent în lei la cursul BNR) pentru tranzacţiile comerciale.

La Banca Transilvania, restricţia este de 9.000 lei/zi atât pentru retrageri de la bancomat, cât şi de la ghişeu sau plată la comercianţi.

 

Unele unităţi acceptă modificări la cerere

 

La Raiffeisen Bank, limita prestabilită de retragere de la bancomat este de 3.000 de lei. „Ea se poate schimba telefonic la cererea titularului cardului“, au precizat surse bancare, care au spus că la cumpărături şi la retragere de bani de la ghişeul băncii limita este reprezentată de suma disponibilă pe card.

La Unicredit Ţiriac Bank, limita zilnică este de 1.000 de euro pentru tranzacţii la POS şi la ATM pentru cardul indentat (fără elemente de identificare în relief, care nu permite realizarea de operaţiuni în mediul manual – internet, mail order sau telephone order).

Limita zilnică de tranzacţionare poate fi însă modificată la cerere, pentru o perioadă determinată, cu aprobarea băncii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII