25.3 C
Craiova
duminică, 5 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPatronatele din energie cer înfiinţarea CNE

Patronatele din energie cer înfiinţarea CNE

Şefii Federaţiei Patronale Energetice consideră că înfiinţarea Companiei Naţionale Energetice trebuie grăbită pentru a creşte competitivitatea pe piaţa de energie din România.

GORJ. Şefii patronatelor din industria energetică vor ca guvernul să înfiinţeze rapid Compania Naţională Energetică, din care ar putea face parte complexurile energetice de la Rovinari şi Turceni. Conducerea Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) s-a întâlnit recent cu reprezentanţii Federaţiei Patronale Energetice, pentru a discuta principalele modalităţi prin care se va putea revitaliza sectorul energetic din România. Preşedintele Federaţiei Patronale Energetice, Ioan Dan Gheorghiu, a susţinut în faţa reprezentanţilor AVAS grăbirea formării Companiei Naţionale Energetice, ca o soluţie viabilă pentru consolidarea competitivităţii sectorului energetic, în contextul dezvoltării permanente a pieţei din domeniu. Şefii AVAS au prezentat motivaţia şi avantajele formării CNE, subliniind faptul că „noua structură corespunde tendinţelor europene în domeniu, de fuziune pe verticală a companiilor energetice, de la exploatarea materiei prime şi producţia energiei electrice, până la furnizarea şi distribuţia ei“, se menţionează într-un comunicat al AVAS. 

Avantaje

Potrivit Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului, principalele avantaje pentru România ale formării CNE, conform studiilor comandate de AVAS, sunt: crearea unei companii de stat de anvergură regională, care va acţiona ca o contrapondere la lipsa de competitivitate remarcată între companiile private din domeniul energetic, în special în sectorul de furnizare şi distribuţie; un control mult mai bun al costurilor, rezultat din avantajele integrării pe verticală, creşterea procentului de tranzacţionare pe OPCOM – operatorul pieţei de energie electrică din România – la aproape 30% (o creştere de aproximativ şapte-opt procente), precum şi un rating de companie ridicat, ce va permite contractarea de credite în condiţii avantajoase pentru retehnologizare şi investiţii de mediu. Conducerea AVAS a arătat că îşi propune să supună aprobării guvernului, în şedinţa din această săptămână, proiectul de hotărâre de guvern privind Compania Naţională Energetică, pentru a demara de urgenţă procedura de formare a acesteia.

Investiţii în sectorul energetic privat

În ultimele săptămâni, mai multe societăţi şi-au anunţat intenţia de a investi în piaţa de energie din România şi de a demara investiţii în judeţul Gorj. Primul care a anunţat construcţia, în judeţul Gorj, a două termocentrale pe lignit a fost preşedintele Federaţiei Naţionale Mine-Energie, Marin Condescu. Potrivit acestuia, una dintre termocentrale va fi ridicată la Motru, iar cea de-a doua, la Sărdăneşti, comuna Plopşoru. Demersurile privind achiziţionarea terenurilor şi obţinerea avizelor sunt avansate, astfel încât cel puţin construcţia termocentralei de la Sărdăneşti va începe în acest an.
Cu toate că nu a dorit să spună cine sunt firmele româneşti şi străine interesate de investiţii în sectorul energetic privat din Gorj, între numele care se vehiculează în mediul de afaceri din regiune figurează: Energy Holding, EnBW din Germania sau Riviera din Portugalia. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU