28.4 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalConducerea BRM i-a dat în judecată pe foştii şefi

Conducerea BRM i-a dat în judecată pe foştii şefi

Conducerea Bursei Române de Mărfuri (BRM), în frunte cu actualul director general, Radu Popa, i-a dat în judecată pe fostul preşedinte-director general al BRM, Mircea Filipoiu, şi pe fostul director economic, Cornelia Sava, cei doi fiind acuzaţi că ar fi prejudiciat BRM cu 109.863 de lei.

 

În urma unui Raport de audit efectuat de Group Expert Consulting SRL şi prezentat actualei conduceri, BRM susţine, potrivit NewsIn, în acţiunea depusă în instanţă, că, în perioada 2004-2007, Mircea Filipoiu a solicitat şi încasat de la BRM „mai multe sume de bani, fie cu titlu de avans, fie prin alimentarea cardului, sume pentru care nu a prezentat documente justificative“. Potrivit documentelor depuse în instanţă, Filipoiu ar fi folosit toţi aceşti bani în vederea efectuării unor deplasări sau pentru alte scopuri.

La începutul lunii iulie, după ce BRM a sesizat DNA, Inspectoratul General al Poliţiei, Direcţia Generală a Finanţelor Publice, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi Garda Financiară în legătură cu neregulile constatate în urma verificărilor deja finalizate ale auditorilor independenţi, preşedintele Consiliului de Administraţie, totodată director general al BRM, Radu Popa, a declarat că instituţia funcţionează „pe baze noi, corecte, solide şi eficiente“.

 

Societatea vrea să recupereze 74.666 de lei

 

Suma totală solicitată de Bursa Română de Mărfuri de la Mircea Filipoiu este de 74.666 de lei, la care, dacă instanţa va admite acţiunea, ar urma să se adauge dobânda legală.

„Având în vedere situaţia creată, în scopul soluţionării pe cale amiabilă a diferendului, Bursa Română de Mărfuri l-a notificat pe pârâtul Filipoiu Mircea cu privire la calitatea acestuia de debitor, invitându-l să îşi achite obligaţiile pecuniare faţă de societate, demers în urma căruia acesta a achitat, în luna martie 2008, suma de 10.000 de lei“, arată Bursa Română de Mărfuri în acţiunea depusă la Tribunalul Bucureşti.

De la fostul director economic Cornelia Sava, actuala conducere a BRM vrea să recupereze suma de 35.497 de lei, cu tot cu dobânda legală calculată de la data însuşirii sumelor de bani şi până la achitarea efectivă a acestora.

Raportul de audit efectuat de societatea Group Expert Consulting SRL şi prezentat BRM a reieşit că, în perioada 2006-2007, Cornelia Sava a prejudiciat societatea prin faptul că a abuzat de puterea decizională, creându-şi avantaje materiale necuvenite.

De asemenea, fostul director economic a fost acuzat de faptul că a încasat efectiv sume de bani cu titlul de drepturi salariale, dar şi pentru ridicarea unor bani din casierie fără document justificativ, încasând sume acordate ilegal sieşi, care erau mai mari decât drepturile salariale cuvenite.

Acţiunea depusă la Tribunalul Bucureşti arată că „suma totală cu care în prezent aceasta figurează în evidenţele contabile ale Bursei Române de Mărfuri este de 35.497 de lei“.

 

Acţionarii cunosc situaţia instituţiei

 

Acţionarii BRM s-au întâlnit pe 2 iulie, pentru a dezbate revocarea actualului Consiliu de Administraţie şi pentru a iniţia o acţiune de răspundere pentru membrii precedentului Consiliu.

Pentru discutarea acestor aspecte, a fost programată o şedinţă extraordinară şi una ordinară.

Potrivit comunicatului BRM, „încă de la începutul mandatului, actualul Consiliu de Administraţie al BRM a făcut modificări de management, reuşind să facă faţă situaţiei dificile prin care trecea bursa când a preluat conducerea acesteia. Printre rezultatele obţinute, se numără achitarea tuturor datoriilor, echilibrarea financiară, inclusiv prin înregistrarea de profit, repoziţionarea BRM ca entitate activă şi credibilă în mediul economic“.

Până la data întâlnirii, preşedintele Consiliului de Administraţie, Radu Popa, a transmis scrisori tuturor acţionarilor BRM, în care explică situaţia actuală a instituţiei, precum şi măsurile luate de la începutul mandatului.

Transparenţa i-a „deranjat“ pe unii reprezentanţi

 

Raportul de audit al situaţiilor financiare ale Băncii Române de Mărfuri scoate la iveală o serie de nereguli cauzate de fosta conducere, şi anume: emiterea de facturi fictive pentru „cosmetizarea“ situaţiilor financiare în cuantum de peste 3,8 milioane de lei, proasta administrare a contului de garanţii gestionat de BRM, necorelarea diminuării constante a veniturilor cu cheltuielile, avansuri spre decontare nejustificate, activităţi comerciale bazate pe conflicte de interese sau neplata furnizorilor, inclusiv a chiriei pentru sediului social al BRM. „Atingerea acestui punct de echilibru, de care depinde evoluţia pe viitor a BRM, a necesitat o evaluare corectă şi reală a situaţiilor preluate de la fosta administraţie. Este motivul pentru care am înaintat cereri organelor de drept abilitate, prin care am solicitat efectuarea unor controale de fond. Se pare că tocmai acest demers de transparentizare i-a «deranjat» pe unii acţionari, soluţia de blocaj găsită de aceştia fiind acţionarea în instanţă a BRM şi introducerea pe ordinea de zi a AGA – revocarea actualului Consiliu de Administraţie al BRM“, a afirmat Popa.

Fosta administraţie a BRM, coordonată de Mircea Filipoiu, şi-a început mandatul în 2004, moment în care instituţia înregistra profit de peste 3,8 milioane de lei, iar la data validării actualului Consiliu, pe 10 ianuarie 2008, instituţia avea un deficit de peste 9,4 milioane de lei, se arată în comunicat.

 

Sentinţele vor fi date în septembrie

 

În acţiunea introdusă de Bursă împotriva lui Mircea Filipoiu, Tribunalul Bucureşti urmează să se pronunţe pe 9 septembrie, iar în cea împotriva Corneliei Sava, pe 10 septembrie. Mircea Filipoiu a activat în cadrul Bursei Române de Mărfuri din 1995, mandatul său de preşedinte încheindu-se în noiembrie 2007. Radu Popa susţine că în luna septembrie se va elucida şi problema Consiliului de Administraţie, deoarece a fost anulată AGA, pentru că unul dintre acţionari a dat în judecată şi a obţinut un certificat de grefă privind suspendarea şedinţei pentru două luni.

Andreea DĂSCĂLESCU

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS