10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjElevi gorjeni, ajunşi din greşeală olimpici

Elevi gorjeni, ajunşi din greşeală olimpici

Pe listele cu olimpicii care pot intra la universităţile din ţară sunt şi elevi care n-au obţinut nici un premiu la olimpiadele naţionale, doi dintre ei fiind din Târgu Jiu.

 

Elevii care au participat în liceu la olimpiade naţionale şi au obţinut premii importante se pot înscrie la facultate fără să mai dea examen sau să se ţină cont de media de bacalaureat. Pe listele cu olimpicii care pot intra astfel la universităţile din ţară sunt şi mai mulţi elevi care n-au obţinut nici un premiu la olimpiadele naţionale, ba chiar s-au situat printre ultimii la astfel de concursuri. Greşeala aparţine reprezentanţilor Ministerului Educaţiei şi Tineretului, care au promis că vor rezolva această problemă. Cei doi elevi din judeţul Gorj au participat la Olimpiada Naţională de Fizică 2007 de la Hunedoara, alături de şapte elevi din acest judeţ. Alexandru Dinu, elev atunci în clasa a XI-a a Colegiului Naţional „Ecaterina Teodoroiu“ din Târgu Jiu, a obţinut media 6 la olimpiadă şi o menţiune. Radu Trancău, de la Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu“ din Târgu Jiu, s-a clasat pe locul 79. Acum, pe lista oficială, cei doi gorjeni apar că au luat locul doi şi trei la Olimpiada Naţională de Fizică şi au dreptul să intre la facultate fără examen.

 

O greşeală a ministerului

 

„Ştiu că este foarte bun copilul, e premiant, dar nu a reuşit să ia menţiune. Pe site-ul oficial al Ministerului Educaţiei, el apare că a luat premiul trei. Va susţine examen de admitere şi nu cred că va avea probleme“, a declarat Elena Goga, directoarea Colegiului Naţional „Tudor Vladimirescu“ din Târgu Jiu. „În primul rând, este o greşeală a ministerului, nu aparţine Inspectoratului Şcolar Gorj. Cred că toată această chestiune este un pic forţată, pentru că de ceva vreme se încearcă discreditarea instituţiei pe care o conduc dar şi, a judeţului. Trebuie să rezistăm presiunilor. În judeţul Gorj, nu am avut decât un singur olimpic, o fată, Diana Dăianu, elevă la Colegiul Naţional «Tudor Vladimirescu», care a luat menţiune la limba şi literatura română“, a precizat Liviu Andrei, inspector şcolar general al ISJ Gorj.

 

Admiterea olimpicilor, neprejudiciată

 

Ministerul Educaţiei a anunţat că va ancheta modul în care patru elevi au fost introduşi, din greşeală, în ierarhia finală a Olimpiadei Naţionale de Fizică, precizând că admiterea la facultate, fără examen, a premianţilor la olimpiadele naţionale şi internaţionale nu a fost prejudiciată. Potrivit ministerului, înscrierea olimpicilor în vederea intrării la facultate, în conformitate cu articolul 59 din Legea învăţământului, se face pe baza diplomei care atestă performanţele obţinute la concursurile şi olimpiadele naţionale sau internaţionale. „Eroarea constatată în lista celor 433 de olimpici, publicată pe site-ul www.edu.ro, va fi remediată în regim de urgenţă. Cei patru elevi introduşi în mod eronat în ierarhia finală a Olimpiadei Naţionale de Fizică vor fi eliminaţi, iar elevul rămas iniţial în afara palmaresului va figura în varianta actualizată a documentului“, au afirmat reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei. Precizările au venit după ce ieri s-a constatat că pe lista celor 433 de premianţi la olimpiade au fost introduşi, eronat, patru elevi, care aveau astfel posibilitatea să intre la facultate fără examen. Potrivit Legii învăţământului (nr. 84/1995), absolvenţii de liceu cu diplomă de bacalaureat, care au obţinut în unul dintre ultimii doi ani de studii distincţii la olimpiade şcolare internaţionale, la concursuri artistice sau sportive de nivel continental, mondial sau olimpic, au dreptul să se înscrie în învăţământul universitar, fără susţinerea admiterii. Absolvenţii de liceu cu diplomă de bacalaureat, care au obţinut, în cel puţin unul dintre ultimii doi ani de studii, premii la olimpiade şcolare, la concursuri artistice sau sportive, de nivel naţional sau pe grupe de ţări, pot fi admişi în învăţământul universitar, conform criteriilor generale stabilite de Ministerul Educaţiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII