20.9 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljReţete noi de fraudare a statului (II)

Reţete noi de fraudare a statului (II)

O reţea bine organizată de firme importa din UE solvenţi şi produse minerale, dar le vindea ca şi combustibil. Acciza cu care s-a prejudiciat statul: zeci de milioane de lei.

 

Odată cu intrarea României în UE, schimburile de mărfuri intracomunitare nu mai au treabă cu vama, după cum aminteam într-un număr anterior al GdS. Libera circulaţie a fost prost înţeleasă de unele firme, care considerau că acum este momentul să facă şmecherii cu mărfurile achiziţionate din UE. Continuăm astăzi şirul prezentării metodelor pe care le găsesc societăţile comerciale de a încerca să eludeze statul. Fiscul doljean susţine că a depistat recent o reţea care efectua achiziţii intracomunitare (adică din Uniunea Europeană) de diverşi compuşi din categoria uleiurilor minerale. Dar, prin înregistrările făcute, respectivii au beneficiat ilegal de deduceri uriaşe la accize, calculate de inspectorii fiscali la cifre cu multe zerouri. Reţeaua pornea din Dolj, dar avea ramificaţii în mai multe judeţe.

 

Vindea solvenţii drept benzină

 

„Reţeta“ de fraudare a statului a fost relativ simplă: ilegaliştii cumpărau solvenţi din UE, declarau că urma să-i vândă ca atare, deci nu ar fi trebuit să mai plătească accize şi TVA. „În fapt, societatea din Dolj achiziţiona solvenţi şi alte produse minerale, pe care, după o transformare a caracteristicilor acestora, prin intermediul unor tranzacţii scriptice fictive, erau vândute ca şi carburanţi prin staţiile proprii, adică la pompă“, a precizat directorul executiv adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, Alexandru Barcan. Cu alte cuvinte, dacă firma ar fi vândut marfa tot ca solvenţi, ar fi fost scutită de accize şi TVA, dar, dacă au fost amestecaţi cu carburanţii şi vânduţi la pompă, atunci trebuia achitată acciza către statul român.

În opinia şefilor fiscului, prin această metodă, firma cu pricina ar fi păgubit statul cu „zeci de milioane de lei“. Compania prinsă cu „solvenţii“ modificaţi doar în acte a efectuat tranzacţiile în mai multe judeţe, astfel că din momentul în care DGFP Dolj a descoperit cazul şi până când dosarul a fost înaintat la organele de cercetare penală au trecut câteva luni. „Dosarul a fost transmis şi la Oficiul Naţional pentru Spălarea Banilor“, a spus şi directorul executiv al DGFP Dolj, Mihai Antonescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU