Telenovela alegerii primarului din Coşoveni a luat sfârşit. Biroul Electoral Central (BEC) a hotărât că Biroul Electoral Judeţean (BEJ) Dolj a încălcat legea atunci când a decis renumărarea voturilor schimbând rezultatul alegerilor.
Pedelistul Ilie Dumitru rămâne primar ales la Coşoveni, cu trei voturi mai mult decât pesedistul Badea Dorel. Aceasta este hotărârea definitivă şi irevocabilă a BEC, publicată ieri pe site-ul instituţiei. Scrutinul de la Coşoveni a fost marcat de un scandal fără precedent. Deşi fusese declarat câştigător al alegerilor de către Biroul Electoral de Circumscripţie Coşoveni, singurul în măsură să decidă acest lucru, Dumitru Ilie a avut emoţii până ieri, când a venit răspunsul BEC. Şi asta din cauza a şapte membri din cei 12 ai BEJ Dolj, care au încălcat legea electorală. Sesizaţi de PSD – nemulţumit că a pierdut fotoliul de primar – aceştia au trecut peste decizia BEC Coşoveni, au hotărât renumărarea voturilor şi l-au scos primar pe pesedistul Badea Dorel, la diferenţă de două voturi. Nu a contat că preşedintele şi locţiitorul său de la BEJ s-au opus deciziei acestora de a încălca legea. Timp de câteva zile, câştigătorul alegerilor nu a fost cunoscut. Ieri, însă, BEC a lămurit situaţia.
BEJ Dolj a încălcat legea
Biroul Electoral Central a admis o contestaţie a PD-L Dolj, în care filiala de partid cerea desfiinţarea hotărârii BEJ de modificare a procesului-verbal de centralizare a voturilor şi de atribuire a mandatului. BEC a admis contestaţia şi a anulat hotărârea BEJ Dolj. Primul argument al BEC a fost acela că BEJ Dolj îşi încetase activitatea din 17 iunie şi nu mai putea, logic, să ia vreo hotărâre. „În atare situaţie, Biroul Electoral Judeţean nu mai putea să desfăşoare activitate, hotărârile date în aceste condiţii fiind vădit nelegale şi fără efecte juridice“, se arată în motivaţia BEC. Biroul Electoral Central a explicat că renumărarea voturilor se putea face numai prin întâmpinare depusă la secţia de votare. „Pe de altă parte, chiar şi în situaţia în care nu s-ar fi pus problema desfiinţării biroului, fiind în discuţie modificarea procesului-verbal de centralizare a rezultatului votării întocmit de către biroul electoral de circumscripţie comunală, BECJ trebuia să se raporteze la prevederile articolului 91-92(…) şi să-şi analizeze competenţa în a dispune măsurile arătate“, se mai spune în hotărârea BEC.