5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalNicolăescu, în control prin spitale

Nicolăescu, în control prin spitale

Spitalul Orăşenesc Brezoi şi Spitalul de Pneumoftiziologie „C. Anastasatu“ Mihăeşti, din judeţul Vâlcea, au fost vizitate ieri de Eugen Nicolăescu, ministrul sănătăţii publice. Ambele unităţi au primit în ultimii ani de la MSP sume importante de bani pentru reparaţii, dar şi pentru achiziţionarea de aparatură medicală.

Pentru Spitalul din Mihăeşti, MSP a alocat în 2006 – 205.000 lei, în 2007 – 626.000 de lei, iar în 2008 – 300.000 de lei. Pentru Spitalul din Brezoi, în 2007, MSP a alocat 500.000 de lei pentru reparaţii capitale şi 60.000 de lei pentru achiziţionarea de echipament medical. „Merg în fiecare spital în care ministerul a alocat bani pentru diferite investiţii. Vreau să văd cum s-au cheltuit banii în cele două spitale din Vâlcea, ce s-a făcut cu aceste sume şi dacă mai trebuie fonduri pentru a continua lucrările începute“, a declarat Nicolăescu.

S-a discutat şi despre situaţia de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Vâlcea, unitate în care, din cauza indolenţei medicilor, au murit trei persoane, de la începutul anului 2008. Ministrul a precizat că la nivelul fiecărui spital există un regulament de funcţionare, conform legii.

„Acest regulament se aplică sau nu. La SJU Vâlcea, avem un manager care nu e bun, motiv pentru care a fost demis. Am vorbit şi cu directorul Autorităţii de Sănătate Publică Vâlcea, care e nemulţumit de acest manager. Ştim că la acest spital avem probleme. Noi am demis managerul, care s-a întors lăudându-se că a câştigat procesul cu ministerul în instanţă, dar nu am primit nici o hotărâre în acest sens din partea instanţei“, a explicat Nicolăescu. Ministrul a susţinut că şi ASP Vâlcea poate să ia măsuri pentru ca activitatea în spital să se desfăşoare în condiţii bune.

 

Dezbateri pentru noua listă de medicamente

 

Ministrul a mai precizat că noua listă de medicamente compensate ar putea să intre în funcţiune de la 1 iulie 2008. Ieri, la Bucureşti, a avut loc şedinţa Comisiei de Transparenţă pentru aprobarea formei finale a proiectului noii liste de medicamente compensate. „Comisia de Transparenţă va veni în următoarele trei zile cu forma finală a proiectului şi, dacă nu sunt probleme săptămâna viitoare, o vom înainta guvernului spre aprobare. Dacă reuşim, de la 1 iulie 2008 noua listă de medicamente va intra în funcţiune“, a spus ministrul.

Proiectul a fost supus dezbaterilor publice la care au participat reprezentanţii lumii medicale, societatea civilă şi farmaciştii. Eugen Nicolăescu susţine că e pentru prima dată când o listă de medicamente compensate va fi însoţită şi de protocoale terapeutice. În protocolul terapeutic vor fi trecute criteriile pe baza cărora fiecare pacient primeşte un medicament compensat 90% sau 50% şi în acest fel va exista transparenţă totală. Altă noutate e că în lista A vor fi doar medicamente compensate 90%, la care vor avea acces cât mai mulţi oameni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS