15.5 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalRomânia, decisă să adere la euro

România, decisă să adere la euro

Preşedintele Traian Băsescu a declarat luni seară, într-un discurs rostit la Frankfurt, unde a participat la aniversarea Băncii Centrale Europene, că în România există voinţa politică de a adera la zona euro în termenul asumat, 2014, dar a recunoscut că nu e uşor de impus o disciplină fiscală severă.

„Vom reveni la Frankfurt în calitate de stat membru al zonei euro şi ne vom lua locul în concertul orchestrat sub bagheta preşedintelui Jean Claude Trichet“, a spus Băsescu, în discursul rostit după ce a asistat la un concert al orchestei Europa, dirijate de Sir Roger Norrington, care a marcat finalul ceremoniilor organizate pentru a sărbători zece ani de la înfiinţarea Băncii Centrale Europene.

 

„2014 este un termen realist“

 

„Există voinţă politică în România de a adera la euro în termenul pe care ni l-am asumat, respectiv anul 2014“, a afirmat şeful statului. „Nu este cu siguranţă uşor să impui o disciplină financiară severă, în condiţiile în care suntem în plin avânt de recuperare a decalajului faţă de celelalte state UE“, a adăugat preşedintele. „În prezent, euro este cea de-a doua monedă ca importanţă, mâine ea va deveni prima şi suntem onoraţi ca ţară să participăm la acest deziderat“, a spus Băsescu.

Chiar dacă euro este mai puternic decât dolarul, moneda americană domină pe plan mondial, fiind folosită în regiuni mult mai vaste ale globului şi având supremaţia ca monedă pentru rezervele valutare şi ca reper al cotaţiilor (aur, petrol etc.).

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că i se pare „realistă“ aderarea României la zona euro în 2014, obiectiv pe care l-a reconfirmat în capitala politicii monetare a Europei. „Vreau să afirmăm oficial şi la cel mai înalt nivel că ne propunem obiectivul 2014 pentru aderarea României la zona euro. Este un termen realist, dacă se fac politici strânse“, a declarat Băsescu ziariştilor care îl însoţeau în deplasarea la Frankfurt.

3,25 lei/euro în 2014

 

Moneda unică europeană va înlocui leul la un curs de schimb de 3,25 lei/euro, estimează Comisia Naţională de Prognoză (CNP) într-o previziune dată ieri publicităţii.

Prognoza îşi menţine estimarea pentru cursul mediu de schimb din acest an la 3,55 lei/euro, în ciuda unei deprecieri semnificative a leului în primele luni ale anului. Cursul mediu de schimb al leului a fost de peste 3,67 lei/euro în primele cinci luni ale acestui an, calculat după cotaţiile de referinţă afişate de Banca Naţională a României (BNR).

Pentru 2009, CNP anticipează un curs mediu de schimb de 3,45 lei/euro, leul urmând să se aprecieze în continuare până la un curs mediu de 3,38 lei/euro în 2010, 3,33 lei/euro în 2011 şi 3,30 lei/euro în 2012.

În 2013, când leul ar trebui să se afle în anticamera zonei euro (ERM 2 – Mecanismul Ratelor de Schimb), moneda europeană va valora 3,25 lei, cotaţie la care se va face înlocuirea între leu şi euro ca monedă de circulaţie pe teritoriul României. Începând cu 2014, toate proiecţiile macroeconomice ale CNP iau în calcul o paritate de 3,25 lei/euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU