21.6 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjTârgul de Joburi pentru studenţi şi absolvenţi, la a doua ediţie

Târgul de Joburi pentru studenţi şi absolvenţi, la a doua ediţie

Târgul de Joburi pentru studenţi şi absolvenţi a fost organizat de Liga Studenţilor din Universitatea „Constantin Brâncuşi“ şi este la cea de-a doua ediţie. 24 de firme au participat în vederea selectării de personal în diferite domenii.

GORJ. Târgul de Joburi pentru studenţi şi absolvenţi s-a desfăşurat în sediul Facultăţii de Inginerie din cadrul Universităţii „Constantin Brâncuşi“ (UCB) din Târgu Jiu.

Maria Buzatu a absolvit anul trecut Facultatea de Ştiinţe Economice, specializarea turism, din cadrul UCB, şi a căutat până acum un loc de muncă. A încercat de mai multe ori să se angajeze, dar nu a reuşit. A depus CV-uri la două firme, dar nu a primit nici un răspuns. A vrut să se angajeze şi ca vânzătoare, dar nu a reuşit, pentru că şi pentru acest post avea nevoie de relaţii. Acum lucrează ocazional ca promotoare pentru diferite firme, adică împarte pliante pe stradă. Maria Buzatu este dezamăgită de faptul că pilele sunt şi acum un factor determinant în găsirea unui loc de muncă: „Am fost dezamăgită şi nu am mai încercat să-mi caut un loc de muncă. Peste tot pe unde am fost au contat relaţiile şi pilele, iar cum eu nu am avut … Am vrut să mă angajez şi ca vânzătoare, dar şi acolo tot pe ralaţii s-a mers. Acum fac promoţii la diverse campanii. Împart pliante şi informez oamenii. Sunt colaboratoare“. Maria Buzatu a venit la Târgul de Joburi cu speranţa că îşi va găsi de lucru în domeniul în care s-a pregătit: „Sper că îmi voi găsi ceva la Târgul de Joburi în domeniul în care am terminat facultatea. În turism aş vrea să lucrez“.

O studentă în ultimul an la Facultatea de Ştiinţe Administrative a precizat şi ea că relaţiile sunt hotărâtoare în găsirea unei slujbe: „Categoric, pilele contează foarte mult. Cred că relaţiile sunt determinante să-ţi găseşti un loc de muncă. Posturile nu sunt afişate în timp util. Cred că îmi voi găsi foarte greu un loc de muncă. Sunt dispusă să lucrez şi în alt domeniu“.

 

Angajatorii s-au plâns de slaba participare a tinerilor

 

Angajatorii au declarat că sunt dezamăgiţi de slaba participare a tinerilor, dar şi de faptul că aceştia s-au arătat interesaţi mai mult de salariu. „Doar şapte tineri au lăsat CV-uri şi date personale. Oferim posturi de agenţi de asigurare, cu posibilităţi de promovare în cazul în care au rezultate bune“, a spus Nicolae Roşca, reprezentant al unei societăţi de asigurări.

Firma PIRELLI, care în curând va deschide o fabrică de filtre auto în Parcul Industrial Bumbeşti Jiu, a fost prezentă la Târgul de Joburi prin intermediul unei firme de resurse umane. Oana Stefesc, specialist resurse umane în cadrul firmei QUANTA, a spus că foarte puţini tineri au venit să se intereseze de locurile de muncă: „Am primit doar 20 de CV-uri. Este foarte dificil să găsim personal calificat, care să îndeplinească toate cerinţele: în primul rând, să cunoască limba engleză sau italiană şi să aibă studii tehnice. Avem dificultăţi foarte mari în găsirea personalului. Fabrica va începe să funcţioneze în luna iulie cu un schimb, iar din august, cu trei schimburi. Au fost persoane interesate şi din alte judeţe să lucreze la fabrica PIRELII din Bumbeşti Jiu“.

La standul Gazetei de Sud au venit zeci de tineri, dintre care 25 au depus CV-uri. „Oferta se adresează tinerilor ambiţioşi“, a spus Adela Fumărel, reprezentanta Gazetei de Sud.

 

Punte de legătură

 

Elvis Voicu, preşedintele Ligii Studenţilor din UCB, a spus că participarea firmelor este mult mai mare faţă de prima ediţie de anul trecut. Acesta a precizat că târgul se vrea o punte între tineri şi angajatori: „Scopul proiectului este de a face o punte între angajatori şi persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă. Lucrăm la această acţiune de trei săptămâni şi sperăm că va fi o reuşită“.

Marius Nistor, coordonator al Târgului de Joburi, a spus că oferta de locuri de muncă este diversificată: „Sunt locuri de muncă în inginerie industrială, turism, asigurare, ingineria mediului, management“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS