22.3 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCercetări reluate în dosarul fraudării BCR Novaci

Cercetări reluate în dosarul fraudării BCR Novaci

Magistraţii Tribunalului Sibiu au decis să returneze Biroului Direcţiei Naţionale Anticorupţie Gorj dosarul în care era judecată fraudarea cu 400 de milioane de lei a BCR Novaci.

Tribunalul Sibiu a decis, la sfârşitul săptămânii trecute, reluarea cercetărilor în dosarul fraudării BCR Novaci. Acesta se va întoarce la procurorul DNA din Târgu Jiu, care a instrumentat ancheta. Prin decizia Tribunalului Sibiu, cei 14 inculpaţi, printre care Dumitru Contoloru, fostul şef al BCR Gorj, implicat în acordarea de credite false, au primit câştig de cauză. Dosarul celor 400 de milioane acordate ilegal de BCR Novaci a fost strămutat în urmă cu doi ani de la Tribunalul Gorj, la Tribunalul Sibiu, însă acum se va întoarce de unde a plecat. Soluţia instanţei sibiene poate fi atacată cu recurs în trei zile de la pronunţarea deciziei magistraţilor.

Dosarul de urmărire penală cuprinde 270 de volume. Cei 14 inculpaţi, dintre care zece sunt funcţionari bancari în cadrul BCR, iar ceilalţi sunt oameni de afaceri, au fost trimişi în judecată pentru mai multe infracţiuni de corupţie printre care: acordarea de credite în condiţii nelegale, fals în înscris sub semnătură privată, spălare de bani.

 

Credite ilegale

 

Potrivit anchetatorilor, cei 14 inculpaţi fac parte dintr-o reţea formată de oameni de afaceri şi directori de bănci, care au reuşit să obţină în mod ilegal, între 2000 şi 2003, credite în valoare de aproximativ 600 de milioane de lei de la mai multe sucursale ale BCR şi Romanian International Bank din Gorj şi Bucureşti. Cea mai mare sumă de bani a fost obţinută de la sucursala BCR din localitatea gorjeană Novaci, de unde firmele din grupul lui Ion Marin, trimis, de asemenea, în judecată, au obţinut, în total, credite în valoare de aproximativ 400 de milioane de lei. Ion Nicolae, fost director şi administrator unic la SC FORAJ SONDE SA Târgu Cărbuneşti, judeţul Gorj, a fost trimis în judecată sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals şi uz de fals, utilizarea creditelor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni. Sorin Popescu, fost director al Sucursalei BCR Novaci, a fost, la rândul lui, trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pentru săvârşirea următoarelor infracţiuni: acordare de credite cu încălcarea legii sau a normelor de creditare, neurmărirea creditelor restante, înşelăciune în domeniul financiar-bancar şi abuz în serviciu contra intereselor publice, ambele cu consecinţe deosebit de grave, fals intelectual şi uz de fals, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS