7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPromisiunile electorale au înghiţit banii pentru sănătate

Promisiunile electorale au înghiţit banii pentru sănătate

OLT. Programele derulate prin Autoritatea de Sănătate Publică (ASP) Olt au rămas fără bani, iar pacienţii, fără medicamente şi materiale sanitare. Ministerul Sănătăţii a transmis că nu va mai vira nici un ban în cont, inventând procedura decontării facturilor pe care furnizorii ar trebui să le emită şi să aştepte plata.

Până în prezent s-au adunat aproape 90.000 de lei datorii către furnizorii de teste de automonitorizare pentru pacienţii care suferă de diabet, facturile fiind înaintate de peste două luni. Plata nu s-a făcut nici până în prezent. În aceeaşi situaţie sunt şi furnizorii de lapte praf, în scurt timp aşteptându-se ca firmele să refuze noi livrări. Cu probleme mari se confruntă şi mediatorii sanitari, asistenţii comunitari şi medicii care fac gărzi la centrele de permanenţă. Medicamentele achiziţionate la începutul anului s-au epuizat, iar situaţia centrelor este cu atât mai gravă cu cât Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate nu a mai încheiat contracte pentru 2008, iar ministerul a anunţat că activitatea nu va mai fi susţinută nici de ASP.

 

„Mă duc şi-mi dau demisia!“

 

Coordonatorul de programe din cadrul ASP Olt, dr. Ramona Lesnic, a declarat că a încercat miercuri să lămurească situaţia la Ministerul Sănătăţii. Răspunsul a fost că noile reguli le-a stabilit Ministerul Finanţelor şi că nu se poate face nimic. „Se încalcă regulile elementare ale negoţului, ale oricărei tranzacţii. Cum pot să mă duc într-un magazin şi să cer să-mi dea un produs, spunând vânzătorului că urmează să-i plătesc nu se ştie când?! Avem deja facturi depuse pentru care nu s-a făcut plata. Bineînţeles că era mai bine când ni se repartiza o sumă, fie ea cât de mică, dar care era prezentă în cont, iar noi ne limitam la acei bani. Acum, banii sunt şi mai puţini, şi virtuali. Nu poţi să faci programe de sănătate cu bani virtuali. Toţi colegii mei din ţară sunt revoltaţi. Le-am transmis celor din minister că mă duc şi-mi dau demisia, pentru că în condiţiile astea nu mai am obiectul muncii“, a declarat dr. Lesnic.

Facturi neplătite se înregistrează şi către Institutul „Cantacuzino“, pentru o serie de determinări realizate, iar în perioada următoare se vor tot strânge, în situaţia în care furnizorii acceptă să livreze marfa pe datorie. Efectele imediate sunt întârzierile în aprovizionare, dar lucrurile se pot înrăutăţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS