12.8 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljS-a lansat subvenţia în zootehnie pentru 2008

S-a lansat subvenţia în zootehnie pentru 2008

Luna aceasta s-a dat startul la depunerea solicitărilor pentru subvenţia din sectorul zootehnic. Primirea sprijinului financiar depinde însă de o serie de noi reglementări.

În cadrul plăţilor naţionale directe complementare în sectorul zootehnic, primele se acordă atât pe exploataţie (bovine), cât şi pe cap de animal (ovine şi caprine). Beneficiarii acestor prime sunt producătorii agricoli din sectorul zootehnic, persoane fizice sau juridice care deţin, cresc sau exploatează animale, individual sau în asociere. Potrivit Ordinului nr. 295/2008, recent emis de ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, data-limită de depunere a solicitărilor pentru a beneficia de aceste prime este 15 iunie. „Principala modificare faţă de anul trecut este aceea că, pentru anul 2008, prima pe exploataţie de bovine se acordă, în baza unei cereri, producătorilor agricoli care au beneficiat în 2007 de schema de plăţi naţionale directe complementare“, a declarat Veronica Cocoşilă, şefa Serviciului examinări cereri din cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Dolj. Altfel spus, fermierii care anul trecut deţineau o vacă şi care între timp au mai achiziţionat două nu vor primi subvenţia. Pot însă primi sprijin producătorii agricoli care au înfiinţat exploataţii în perioada 1 februarie 2007 – 31 ianuarie 2008. Exploataţia respectivă trebuie însă (ca şi în cazul celor care au beneficiat de subvenţie anul trecut) să fie de minimum trei bovine la data înfiinţării exploataţiei, iar vârsta bovinelor să fie de cel puţin şase luni. În plus, bovinele respective trebuie să nu provină din exploataţii care anul trecut au beneficiat de primă.

Altă modificare faţă de anul trecut este şi aceea că fermierii vor putea depune solicitările doar la sucursala judeţeană, nu şi la centrele locale. În plus, pentru a demonstra faptul că nu are datorii la bugetul de stat şi la nivelul local, este nevoie doar de o declaraţie pe proprie răspundere.

 

Condiţiile de eligibilitate pentru prima pe cap de animal

 

Potrivit legislaţiei în vigoare, prima pe cap de animal se acordă o dată pe an, în următoarele condiţii: efectivul pe exploataţie să fie de minimum 50 de capete de femele ovine şi/sau 25 de capete de femele caprine care au împlinit vârsta de minimum un an până la data de 31 martie a anului în care se face solicitarea primei.

În plus, efectivul de ovine/caprine pentru care se solicită primă trebuie să fie menţinut în exploataţie, în perioada 16 iunie – 14 septembrie, în vederea efectuării controlului pe teren de către organismul delegat APIA.

 

„Valoarea primelor nu a fost încă stabilită“

 

Acordarea primelor de la bugetul de stat, în cadrul plăţilor naţionale directe complementare, se face în ordinea depunerii cererilor, începând cu 16 august pentru exploataţiile de bovine şi cu 16 septembrie pentru efectivele de ovine/caprine. „Valoarea primelor nu a fost încă stabilită. Anul trecut, prima pe exploataţie a fost de 490 lei/animal“, a precizat Veronica Cocoşilă.

Peste 4.100 de solicitări în 2007

Anul trecut, subvenţia în zootehnie a fost solicitată de 4.112 persoane, pentru 117.746 de crotalii. „Dintre acestea, aproximativ 2.900 de solicitări au fost pentru aproximativ 17.000 de bovine (15.000 eligibile), cam 400 au fost pentru 39.000 de caprine (peste 32.000 eligibile), iar 746 de cereri pentru 86.783 de ovine (cam 70.000 eligibile)“, a declarat Veronica Cocoşilă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS