16.7 C
Craiova
joi, 6 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCursă strânsă la şefia CJ Dolj

Cursă strânsă la şefia CJ Dolj


Următoarele săptămâni vor fi unele de foc pentru candidaţii care se luptă pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Dolj. Sondajul comandat de Gazeta de Sud la IMAS relevă faptul că mare parte din doljeni nu ştiu cu cine vor vota, iar sociologii sunt de părere că bătălia cruntă se va da pentru câştigarea nehotărâţilor.

Deşi miza scrutinului de pe 1 iunie a crescut odată cu decizia de alegere a preşedinţilor de consilii judeţene prin vot uninominal, rezultatele sondajului realizat de Institutul de Marketing şi Sondaje (IMAS) în rândul doljenilor cu drept de vot arată că o mare parte din electorat nu ştie încă în dreptul cui va pune ştampila. Aproape 43% din cei peste 1.200 de respondenţi au declarat că încă nu s-au hotărât pe cine vor alege ca preşedinte CJ. Din datele prelucrate de IMAS, reiese faptul că din categoria nehotărâţilor fac parte, în general, femeile, tinerii până în 30 de ani şi adulţii peste 60 de ani, oamenii cu o educaţie de până la opt clase sau cu şcoală profesională şi cei cu venituri sub 270 de lei.

 

Berceanu, locul întâi cu emoţii, la preşedinţia CJ

 

Că doljenii au păreri diferite când vine vorba de exprimarea unei opţiuni pentru viitorul preşedinte al CJ o arată însă restul rezultatelor puse la dispoziţie de IMAS. 21,2% dintre cei intervievaţi de Institut la cererea GdS l-ar vota pe Radu Berceanu (PD-L) ca preşedinte, 16,4% ar vota cu actualul preşedinte al instituţiei, Ion Prioteasa (PSD), în timp ce pentru candidatul PNL la această funcţie, Mario Oprea, ar vota 4,1% dintre doljeni. Următorul este candidatul PNG, Victor Odolbaşa, care ar obţine 1% din voturile exprimate, secondat de candidatul PRM, Constantin Mitriţă, care ar strânge 0,9% din sufragii. Peste 2% dintre respondenţi au spus că ar vota cu altă persoană pentru funcţia de preşedinte al CJ, în timp ce numărul celor care au spus că nu vor merge la vot este de aproape 6% şi alte şase procente nu au răspuns întrebării adresate de operatori. Potrivit IMAS, dacă ar fi să lăsăm la o parte procentele nehotărâţilor, al celor care nu au răspuns, dar şi pe ale celor care au spus că nu vor merge la vot, rezultă faptul că Radu Berceanu ar obţine 46% din voturi, Ion Prioteasa 36% şi Mario Ovidiu Oprea 9%. Candidaţii PRM şi PNG ar obţine câte 2%, iar Dilly Şerbănoiu 1%.

 

Nehotărâţii pot face diferenţa… sau nu

 

Încercând să aflăm cum ar putea influenţa nehotărâţii rezultatele finale ale alegerilor din 1 iunie, am apelat la părerea unui sociolog, singurul în măsură să dea o interpretare avizată datelor prelucrate de IMAS. Miron Roman, conferenţiar universitar în cadrul catedrelor de Sociologie şi de Ştiinţe Politice de la Facultatea de Istorie, Filosofie şi Geografie a Universităţii din Craiova, e de părere că în cazul preşedinţiei consiliului judeţean bătălia este strânsă, iar câştigătorul ar putea fi dictat de opţiunea finală a nehotărâţilor. Potrivit acestuia, absenteismul efectiv va fi mult mai mare decât cel declarat, în special în mediul urban, iar nehotărâţii se vor împărţi între candidaţii cu cele mai mari şanse: Radu Berceanu şi Ion Prioteasa, motiv pentru care mult mai relevante în acest caz sunt rezultatele care nu iau în calcul nehotărâţii. „În realitate, numărul absenţilor este mai mare decât cel al nehotărâţilor, iar numărul celor care nu se prezintă la vot este mult mai mare, dublu, şi chiar mai mult în mediul urban. Va fi o luptă extraordinar de mare, pentru că nehotărâţii nu sunt foarte riguroşi şi pot fi manipulaţi foarte uşor. În general, nehotărâţii au tendinţa de a se ralia celor mai puternici din sondaje. O parte dintre nehotărâţi vor îngroşa absenteismul, în timp ce cea mai mare parte a nehotărâţilor vor merge pe Berceanu sau Prioteasa. Cu prima şansă porneşte însă Radu Berceanu“, a spus Miron Roman. Specialistul a adăugat că, după alegerile locale din acest an, doljenii vor percepe diferit funcţia de preşedinte al consiliului judeţean şi instituţia în sine. Potrivit lui Miron Roman, electoratul va înţelege mult mai bine atribuţiile care revin conducătorului administraţiei judeţene, dar şi faptul că persoana care îndeplineşte această funcţie are o legitimitate mai mare în faţa electoratului decât cea din prezent.

 

PD-L, pe primul loc în listele de consilieri

 

În ceea ce priveşte opţiunea în cazul listelor de candidaţi pentru funcţiile de consilieri judeţeni propuse de partidele politice, doljenii sunt mult mai hotărâţi. 25,1% dintre cei chestionaţi spun că nu ştiu încă pe lista cărui partid vor pune ştampila pe 1 iunie. PD-L ar obţine 29,5% din sufragii, PSD 22,7% şi PNL 7,4%. De altfel, cele trei partide sunt singurele care ar atinge, potrivit rezultatelor sondajului IMAS, pragul electoral de 5%, necesar pentru reprezentarea în CJ. PC ar obţine 1,5%, la egalitate cu PRM, PNG 1,2%, PIN 0,5%, PNŢCD 0,1%, iar 0,2% dintre cei chestionaţi au spus că ar vota cu un alt partid. 6,2% dintre respondenţi au spus că nu vor vota, în timp ce 4,1% nu au dorit să răspundă acestei întrebări. Dacă ar fi să luăm în considerare doar opţiunile exprimate pentru un partid sau altul, PD-L ar câştiga la alegeri 45,7% din voturi, PSD 35%, iar PNL 11,5%. PC şi PRM ar obţine câte 2,4%.

 

PSD spune că ia peste 33% la CJ

 

Candidaţii chestionaţi ieri de GdS referitor la rezultatele sondajului realizat de IMAS sunt, în general, de părere că acesta nu reflectă întru totul opţiunea doljenilor şi, în consecinţă, rezultatele de la alegerile locale. Ion Prioteasa, candidatul PSD la preşedinţia CJ şi preşedintele PSD Dolj, a declarat ieri că este încrezător în rezultatele pe care le va avea stilul său de campanie electorală. „În această perioadă, indiferent de unde vin şi de cine sunt comandate, sondajele nu reflectă în totalitate realitatea. Oamenii se tem să spună cu cine vor vota. Dacă ar fi ca lucrurile să stea aşa, noi avem un mesaj să le transmitem adversarilor: dormiţi liniştiţi, PSD lucrează pentru voi. Eu am o singură percepţie, cea a cetăţeanului. Mă bazez pe primarii mei, pe întâlnirile pe care le am în teritoriu cu oamenii. Aceasta este aproape singura modalitate prin care comunic în campanie. Cert este că nehotărâţii în acest caz pot înclina balanţa într-o parte sau alta într-un mod ameţitor“, a spus Prioteasa. Acesta a adăugat că, în opinia sa, PSD va obţine la consiliul judeţean peste 33% din opţiunile electoratului.

 

PD-L munceşte să ia majoritatea în CJ, dar şi preşedinţia

 

Radu Berceanu, candidatul PD-L la preşedinţia CJ Dolj şi preşedintele PD-L Dolj, consideră că eşantionul ales de IMAS pentru a răspunde întrebărilor referitoare la alegerile locale nu a fost unul tocmai fericit. Berceanu a explicat că absenteismul este în general mai accentuat la oraş decât în mediul rural, motiv pentru care IMAS ar fi trebuit să aleagă 60% dintre respondenţi din comune şi 40% din Craiova, nu invers, ca în acest caz. În opinia ex-senatorului, datele strânse de IMAS arată însă clar faptul că la judeţ vor fi reprezentate doar trei partide, iar următoarele săptămâni de campanie sunt hotărâtoare. „Este pentru prima dată când preşedintele consiliului judeţean se alege uninominal şi e normal să fie mai mulţi nehotărâţi. Chiar dacă am un avans, rezultatele acestea îmi spun că avem foarte mult de muncă în aceste trei săptămâni, în primul rând pentru a-i convinge pe oameni să vină la vot şi, în al doilea rând, pentru a-i convinge să voteze cu mine la preşedinţia CJ şi cu partidul la posturile de consilieri. Sondajul arată că în judeţ vor fi numai trei partide: PD-L, PSD şi PNL, iar PD-L se regăseşte în proporţie de aproximativ 50%, după o redistribuire a procentelor, şi, deci, avem şanse să luăm şi preşedinţia consiliului judeţean, dar şi majoritatea în consiliu“, a spus Berceanu.

 

Oprea spune că dă tot ce poate în „teren“

 

Candidatul situat pe locul al treilea în sondajul realizat de IMAS, liberalul Mario Ovidiu Oprea, s-a abţinut ieri să comenteze rezultatele, menţionând că va face tot ce-i stă în putinţă pentru ca la final să nu i se „poată reproşa ceva“. Oprea e de părere că o parte din electoratul nehotărât ar putea vota pe 1 iunie sigla partidului din care face parte primarul localităţii în care locuiesc. „Pentru mine, un rezultat, fie că e considerat rău sau bun, nu mă demobilizează, ci mă ambiţionează. Voi continua campania cu motoarele turate la maximum şi voi face tot ce se poate face pentru ca la final să nu mi se poată reproşa ceva. E prima oară când se alege preşedintele consiliului prin vot uninominal şi cred că nici nu se ştie foarte bine deocamdată cine candidează. E posibil ca oamenii să se orienteze după semnul electoral al primarului, dar am remarcat că electoratul nu cunoaşte foarte bine consiliul judeţean“, a spus Mario Oprea.

Preşedintele PNL a mai spus ieri că are serioase dubii că PNL ar sta atât de prost în sondajul pentru posturile de consilier judeţean, dat fiind faptul că, după alegerile europarlamentare din toamnă, mecanismul de campanie al liberalilor se mişcă mult mai bine. „Parcă nu-mi vine să cred că lucrurile stau aşa. După alegerile pentru Parlamentul European, unde am avut un rezultat slab, am făcut o analiză foarte dură şi am ajuns la concluzia că modalitatea de campanie nu a fost corespunzătoare. Acum e altă situaţie şi nu cred că PNL a rămas la acelaşi nivel. E o certitudine faptul că la consiliul judeţean vom obţine un procent mai bun“, a mai spus Oprea.

Eşantion reprezentativ

Reamintim faptul că sondajul de opinie prezentat de GdS a fost realizat de IMAS pe un eşantion reprezentativ de 1.249 de persoane din populaţia cu drept de vot a judeţului Dolj şi are o marjă de eroare de 2,8%. Operatorii IMAS au intervievat respondenţii la domiciliul acestora, în perioada 12-21 aprilie 2008.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

47 COMENTARII