10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimii în hidrogen

Primii în hidrogen

În municipiul Râmnicu Vâlcea a fost inaugurat vineri primul centru de cercetare pentru hidrogen şi pile de combustie din zona de est a Europei. Acesta a fost deschis oficial în cadrul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice ICSI Râmnicu Vâlcea şi el poate plasa România printre ţările cu un mare potenţial de dezvoltare în privinţa folosirii şi chiar exportului de tehnologii energetice bazate pe surse regenerabile. Investiţia, în valoare de zece milioane de lei, va fi finalizată în anul 2009 şi este finanţată în întregime de Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS). Ea îşi propune dezvoltarea unor sisteme care să producă hidrogen din surse regenerabile, cum sunt biomasa, energia solară, cea eoliană sau hidrocarburi.

La inaugurare a participat şi secretarul de stat Anton Anton, preşedintele ANCS. „Prin investiţii precum cea de la Râmnicu Vâlcea, ţara noastră poate deveni un partener în Europa pentru statele puternice în acest domeniu. În ultimii ani, cercetarea a fost un domeniu vitregit din punct de vedere al finanţării. Abia de aproximativ doi ani se investesc fonduri în acest sens. S-a schimbat conceptul de investiţie în cercetare. Dacă până acum exista mai mult o preocupare pentru spaţiile de lucru, în prezent se doreşte investirea fondurilor pentru cercetarea efectivă. La Vâlcea este începutul unei serii de investiţii, unde fondurile naţionale şi cele structurale se împletesc“, a spus Anton Anton.

Centrul pentru experimentarea tehnologiilor bazate pe hidrogen şi pile de combustie de la Râmnicu Vâlcea are rolul de a facilita implementarea tehnologiilor energetice bazate pe hidrogen la nivel naţional şi de a oferi un mediu ştiinţific propice pentru activitatea de cercetare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII