13.4 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalTurist găsit mort pe Muntele Albu

Turist găsit mort pe Muntele Albu

Un bărbat din Constanţa a fost găsit mort joi seară de salvamontiştii vâlceni, într-o prăpastie de pe Muntele Albu din masivul Buila-Vânturariţa, într-o zonă periculoasă.

Paul Iacob, de 37 de ani, din Constanţa, a venit la socri în comuna Bărbăteşti, din judeţul Vâlcea, să petreacă Sărbătorile. Miercuri, bărbatul a plecat singur pe masivul Buila-Vânturariţa, pentru a merge la Schitul Pătrunsa. Rudele l-au sunat pe mobil, dar nu a răspuns. Spre seară, familia a alertat poliţia şi Serviciul Judeţean Salvamont (SJS) Vâlcea. „Căutările au început imediat ce am fost anunţaţi. Am fost ajutaţi de poliţişti, de călugării de la Schiturile Pătrunsa şi Pahomie, care cunosc traseele, cât şi de câţiva oameni iubitori de munte. Operaţiunea de căutare a fost dificilă pe timpul nopţii, pentru că zona e foarte abruptă. Joi am găsit corpul neînsufleţit al lui Paul Iacob în zona Scocul Corbului, pe Muntele Albu. Turistul s-a aventurat într-o zonă periculoasă, fără să o cunoască, fără să aibă echipament adecvat. Zona fiind foarte abruptă, probabil a căzut în gol“, a declarat Mircea Lera, şeful SJS Vâlcea. Acesta a precizat că recuperarea trupului turistului din prăpastie a fost dificilă, fiindcă operaţiunea s-a desfăşurat noaptea.

Salvamontişii au scos trupul bărbatului ieri-dimineaţă, în jurul orei 4.00. „Din păcate, este al doilea accident care are loc în masivul Buila-Vânturariţa. Alt turist, Paul Gîrlea, din Bucureşti, a decedat în urmă cu două săptămâni, după ce a căzut de pe vârful Stogşoare“, a afirmat Mircea Lera.

 

Şase tineri, rătăciţi pe munte

 

Salvamontiştii vâlceni au avut în ultimele două săptămâni şi trei intervenţii de recuperare a unor turişti rătăciţi. Ultima intervenţie a avut loc miercuri, când şase tineri s-au rătăcit în acelaşi masiv Buila-Vânturariţa. Un tânăr de 21 de ani, Alexandru Obadă, din Craiova, a cerut ajutorul salvamontiştilor, pentru că s-a rătăcit pe munte cu prietenii şi nu mai ştiau cum să ajungă în staţiunea Băile Olăneşti. „Tinerii coborau de la Schitul Bradu spre staţiunea Băile Olăneşti şi s-au rătăcit, deoarece părăsiseră poteca turistică. Nu aveau apă, mâncare şi nici nu erau echipaţi pentru a merge pe munte. A fost nevoie şi de sprijinul ambulanţei, pentru că o fată din grupul respectiv, Dumitrana Boiangiu, de 19 ani, din Motru, suferea de spasmofilie. Fata avusese o criză de calciu şi a avut nevoie de îngrijiri medicale“, a precizat Mircea Lera.

Şeful SJS Vâlcea le recomandă turiştilor care urcă pe munte să aibă echipament adecvat, condiţie fizică, să nu se abată de la traseele şi potecile turistice marcate, pentru că zonele sunt dificile şi abrupte. „Turiştii trebuie să ştie că, dacă urmează traseul turistic, au speranţa că se întorc la cei dragi, dar, dacă se abat de la el, poate nu se mai întâmplă acelaşi lucru“, a declarat Mircea Lera. Şeful Salvamont îi avertizează pe turişti să nu se aventureze pe creste, pentru că, în prezent, în zona alpină mai există zăpadă şi este încă pericol de producere a avalanşelor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS