9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalO zi la Bursa de Valori

O zi la Bursa de Valori

Într-o jumătate de zi, printre brokeri şi cotaţii atipice, am observat clienţi panicaţi, o piaţă în cădere, din care au lipsit cele mai lichide companii. Pe ringul pieţei de capital, fiecare secundă poate fi fatală. Sau poate însemna o victorie.

 

Bursa de Valori Bucureşti – o piaţă de milioane de euro şi cu mulţi jucători – este un sistem complex, cu zile „roşii“ din cauza scăderilor dramatice din ultima perioadă, sau „verzi“, atunci când piaţa creşte. Orice secundă contează la tranzacţionarea acţiunilor la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi acea secundă face diferenţa între câştig şi eşec. Am observat acest lucru, săptămâna trecută, într-o jumătate de zi petrecută la Bursă, prin intermediul uneia dintre societăţile de servicii de investiţii financiare (SSIF) din Craiova, Invest Trust SA. De la început şi până la sfârşit, brokerii au stat cu ochii lipiţi de monitoare pentru a verifica evoluţia pieţei. O astfel de meserie înseamnă multă adrenalină, dar şi multă promptidudine în introducerea ordinelor. Unii jucători la bursă lasă zeci de mii de euro pe mâna brokerilor, în sensul că aceştia din urmă decid soarta câştigurilor din tranzacţiile cu acţiuni. „Lucrăm în timp real şi orice secundă este importantă“, spune unul dintre agenţii de bursă. Dacă întârzii numai cu o secundă aplicarea unui ordin pentru client, te poţi trezi în secunda următoare că preţul a variat şi clientul nu mai acceptă să vândă sau vinde în pierdere.

 

Craiovenii joacă tare

 

Vă prezentăm în cele ce urmează ce înseamnă o zi la BVB, cum se efectuează tranzacţiile, cum s-au comportat clienţii, ce sfaturi au dat brokerii. Mai spunem şi care au fost vedetele Bursei, care au fost creşterile spectaculoase şi „ieşirile în decor“. Un craiovean a vândut într-un minut zeci de mii de acţiuni a căror valoare a ajuns aproape de 100.000 de lei. Şi asemenea persoane sunt cu sutele în Bănie. Invocând confidenţialitatea, brokerii păstrează secretul asupra portofoliului de clienţi.

Între orele 9.30 – 10.00 are loc predeschiderea Bursei, adică se introduc ordinele în sistemul de tranzacţionare şi se formează preţul potenţial de deschidere. „Ordin“ înseamnă că un jucător, un client, vrea să vândă sau să cumpere şi îi dă ordin brokerului de la SSIF să efectueze tranzacţia în numele lui. La ora 10.00, toţi jucătorii din sistem intră pe ringul Bursei, iar până la ora 14.15 urmează „piaţa continuă“. Între 14.15 şi 14.30, începând de săptămâna trecută, s-a introdus un procedeu de fixing, care dă preţul de închidere. „Ai prins o zi cam dificilă, pentru că sunt oprite de la tranzacţionare, pe motiv de întruniri AGA, cele mai lichide societăţi. Sunt patru SIF-uri scoase, inclusiv SIF5, şi băncile mai lichide, BDR şi Banca Transilvania“, avertizează de la început directorul Invest Trust, George Ciobanu. Sunt prezentată brokerilor şi intru în sistemul Bursei.

 

SNP Petrom, vedeta zilei

 

Pe monitor văd că fluctuează foarte puţine simboluri, iar culoarea predominantă este roşul. Adică multe societăţi au început ziua pe scădere. Multe preţuri variază de la o secundă la alta. Bursa a început cu o lichiditate extrem de redusă, îmi explică un broker, cu excepţia SNP Petrom, care până la ora 10.40 avea 7.064.400 de acţiuni tranzacţionate pe piaţa principală (Regular – pentru cunoscători). La 10.43, deja SNP a crescut la 2,14% faţă de închiderea din ziua precedentă. „Este presiune destul de mare la cumpărare. Adică este o cerere foarte mare pentru emitentul respectiv, lucru pe care îl bănuim că se datorează creşterii preţului petrolului pe plan internaţional“, explică agentul de bursă, Adina Dumitrescu, fără să-şi ia ochii de la piaţă. Concomitent, Rompetrol Rafinare scade vertiginos, deşi este tot în domeniul petrolier. „Este o societate care nu are profit şi de aceea nu este atractivă. O bursă matură asta înseamnă: ce este profitabil se vinde, ce nu are profit, nu se mai caută. Fără nici o legătură cu preţul petrolului“, spune alt agent de bursă, fără a dori să-şi facă public numele. Între timp se face linişte. Un şir lung de societăţi care nu sunt listate atrag atenţia pe monitoare. În dreptul lor scrie „closed“ (închise), pentru că aşa e legea atunci când se organizează AGA. Prilej să întreb brokerul de ce e piaţa în scădere. „Pentru că sunt foarte mulţi speculatori care vând şi cumpără chiar pe o variaţie a cotaţiilor de 3-4%. Se tranzacţionează pachete mari, la comisioane foarte mici. Este o evoluţie nefirească a pieţei în ultimele zile şi există o teamă de a cumpăra“, spune Adina. Cât noi vorbeam, cotaţia Petrom, la ora 11.10, a urcat la 3,63%, la un volum de peste zece milioane de acţiuni.

 

Surprize neplăcute la Broker Cluj

 

Către finalul săptămânii trecute acţiunile SSIF Broker Cluj s-au tranzacţionat ex-dividend, pentru că data de referinţă a fost pe 29 aprilie. Aşa că de joia trecută, preşedintele BVB a suspendat limita procentuală a ordinelor din sistem. Până la ora 11.10, Broker Cluj (cu simbol BRK) a fost suspendat pentru a fi informaţi toţi clienţii că era prima zi ex-majorare şi că nu mai este valabilă limita procentuală de +/- 15%. Ceea ce însemna că acţiunile BRK puteau fluctua cât dicta piaţa, fără să existe obligaţia să se încadreze între variaţii de +/-15% faţă de cotaţia din ziua anterioară. De ce a fost zi ex-majorare? Pentru că toţi cei care au deţinut şi cumpărat acţiuni BRK, până pe 23 aprilie au mai primit gratis acţiuni de 38,81%. Intră BRK la tranzacţionare. Agenţii de bursă schimbă câteva cuvinte între ei: „Este peste preţul matematic“. Aflu că în urmă cu o zi s-a închis la 0,88 lei pe acţiune – preţ matematic, apoi s-a deschis la 0,9 lei. În câteva minute începe agitaţia pe Bursă. Clienţii vin interesaţi de evoluţia BRK, de Petrom şi de Transgaz. BRK începe să scadă vertiginos. Un jucător sună pe unul dintre brokeri şi îi cere să vândă tot pe BRK. Sunt zeci de mii de acţiuni. Brokerul încearcă să-i explice că nu este momentul de vânzare, pentru că înseamnă pierdere pentru persoana respectivă. În cele din urmă, clientul decide: cere să vândă tot. Extrem de rapid, brokerul comunică agentului de bursă care face tranzacţia în două secunde. „S-a dus…!“, excalmă unul dintre ei şi se îndrepată către mine: „Aşa procedează un client panicat. Ia o decizie greşită în moment de tensiune“. Telefoanele curg din nou şi piaţa e uşor agitată, iar SNP ţine indicii bursieri ridicaţi, deşi restul pieţei e pe roşu. Alţi clienţi stau de vorbă cu brokerii de la birourile din faţă, aşa-zisul front-office, un fel de interfaţă cu agenţii de bursă. Se discută despre evoluţii ale unor cotaţii, de pieţele internaţionale, de PIB-ul din America, de crash-ul din România, de importanţa informaţiei financiare de calitate etc.

 

„Este o perioadă foarte bună să cumperi“

 

Fiecare în parte, agenţii de bursă şi brokerii de faţă, sfătuiesc jucătorii la bursă că este o perioadă propice să cumperi acţiuni, pentru că toate sunt scăzute. Este bine să cumperi, dar să mergi odată cu piaţa, adică să nu-ţi investeşti tot capitalul într-o singură zi, ci să acumulezi treptat într-o perioadă mai mare, urmărind tendinţa pieţei“, explică Adina Dumitrescu. „Ce poţi să faci decât să cumperi? Foarte multe au scăzut în această perioadă, dar piaţa trebuie să-şi revină la valori normale, deci vor urma creşteri“, spune altă tânără, şi ea agent de bursă. S-a făcut ora 12.09, iar SNP Petrom a ajuns la o creştere de 4%, dar a început să crească şi Erste Bank cu 0,20%, la un volum de 571 de acţiuni şi o valoare de 87.135 de lei pe acţiune. Puţin mai târziu, aflăm cu toţii că BRK a scăzut cu 28,3% (deci cu minus), iar Petrom a tranzacţionat peste 14 milioane de acţiuni. După o jumătate de oră de relaş, din nou începe agitaţia printre clienţi. La ora închiderii, indicii bursieri au ieşit pe plus, aşa cum se anticipase, deoarece SNP are o pondere de 23,35% din BET, iar alte societăţi lichide care compun indicele respectiv au fost oprite de la tranzacţionare. La 14.30 agitaţia se încheie, iar brokerii îşi fac socotelile. A fost o zi plină de surprize.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII