23.3 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalOltchim, cumpărat pe uşa din dos?

Oltchim, cumpărat pe uşa din dos?

400 de salariaţi ai subunităţilor Avicola, Suinprod şi FNC Băbeni cumpărate de Carvil Mizil de la SC Oltchim Râmnicu Vâlcea vor fi reangajaţi. Restul oamenilor, aproape 200, vor fi disponibilizaţi şi o să primească cinci salarii de la Oltchim.

Pe Platforma Chimică Olt-chim a avut loc, vineri seară, o conferinţă de presă susţinută de Constantin Roibu, directorul general al combinatului Oltchim, şi de Mihai Diculoiu, preşedintele Sindicatului Liber Oltchim. Cei doi au prezentat situaţia vânzării subunităţilor Avicola, Suinprod şi FNC Băbeni către SC Carvil în urma licitaţiei din 31 ianuarie 2008 şi problema disponibilizării celor 598 de salariaţi ai acestora. Constantin Roibu a spus că a încercat să vândă separat subunităţile din 2005. Toate încercările au eşuat şi în 2007 au fost scoase la vânzare, la pachet. „Diverse societăţi s-au interesat la Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului (AVAS) pentru a cumpăra combinatul Oltchim, dar fără aceste subunităţi care nu sunt profitabile, din 2005 mergând tot pe pierdere. Cu mari eforturi am reuşit în ultimii ani să ţinem aceste subunităţi. Nu putem lua bani din activitatea combinatului ca să îi băgăm în acestea. Am hotărât că e mai bine ca ele să treacă în sectorul privat, ca să poată accesa fonduri europene, să se redreseze, pentru că, de la 1 ianuarie 2007, societăţile private cu profil agricol din România pot accesa fonduri europene, iar cele cu capital de stat nu pot face acest lucru“, a declarat Constantin Roibu. Acesta a susţinut că, de când s-au scos subunităţile la vânzare, s-a plecat pe ideea de a le asigura angajaţilor protecţie socială. S-a hotărât ca aceştia să primească cinci salarii de la Oltchim şi 12 salarii compensatorii de la stat, conform Ordonanţei nr. 116/2006.

 

Carvil Mizil a spus că nu preia toţi oamenii

S-a pus în vânzare caietul de sarcini pentru licitaţie şi pe 31 ianuarie 2008 s-a găsit un cumpărător. „Iniţial, cei care au câştigat licitaţia au vrut să preia doar jumătate din angajaţi. Reprezentanţii Carvil Mizil ne-au spus că oamenii au salarii prea mari şi ne-au acuzat că le-am mărit intenţionat. Au venit pe picior de superioritate de la început, spunând că nu o să ia toţi angajaţii şi nu o să dea aceleaşi salarii. În urma intervenţiilor făcute de sindicat au avut loc mai multe întâlniri pe plan local, dar şi la AVAS, unde viitorul proprietar a fost notificat că are obligativitatea de preluare a angajaţilor, a contractelor de muncă, dar nu îl putem obliga să încheie şi acord social. Majoritatea salariaţilor au refuzat să se angajeze la noul proprietar, mulţi înţelegând că vor intra în posesia celor cinci salarii compensatorii şi apoi se vor angaja, or, asta nu se poate. Noi vom da cele cinci salarii doar la oamenii care îşi pierd locurile de muncă“, a precizat directorul Oltchim. Dintre cei 598 de salariaţi ai subunităţilor, 400 se pot angaja la noul proprietar, SC Avi Carvil SRL Râmnicu Vâlcea, şi Oltchim va asigura protecţia socială la 200 de oameni. „Îi înţeleg pe salariaţii care trebuie să se transfere la noul proprietar. Am mers la Avicola şi am discutat cu oamenii. Le-am spus că le pot garanta doar cele cinci salarii, nu şi pe cele 12 din partea statului. În urma discuţiilor de la AVAS, nu am nici o garanţie că oamenii vor primi cele 12 salarii conform ordonanţei de guvern şi e mai bine să se angajeze. Consider că nici un nebun nu dă zece milioane de euro pe aceste subunităţi ca să le închidă“, e de părere Constantin Roibu.

 

300 de oameni sunt şi pensionari, dar şi salariaţi ai Oltchim

 

În ianuarie 2008, conducerea Oltchim a mărit salariile muncitorilor cu 20% şi s-a angajat către AVAS că va creşte şi activitatea de producţie. „Nu avem cum să justificăm majorarea salariilor cu 20% fără aceste disponibilizări. Avem în cadrul combinatului secţii în care salariaţii sunt pensionari, ei primind şi salariu, şi pensie. Avem cam 300 de pensionari. Dintre ei, 250 vor pleca acasă pentru a ne încadra în indicatorii stabiliţi de comun acord cu AVAS. Ca să le dăm angajaţilor 20%, trebuie să ne facem indicatorii şi nu pot să sacrific lefurile celor 1.100 de angajaţi ai combinatului“, a mai afirmat directorul Constantin Roibu.

 

Sindicatul acţionează Oltchim în judecată

 

Şi preşedintele sindicatului a precizat că subunităţile, dar şi Fabrica de Conserve Râureni, în ultimii doi – trei ani, au fost ineficiente şi au adus numai pierderi. „Am sperat că situaţia se va redresa, dar nu a fost aşa. Am cerut ca angajaţii să primească de la Oltchim cinci salarii şi 12 de la stat, conform Ordonanţei nr. 116/2006, dacă îşi pierd locurile de muncă. AVAS ne-a spus că oamenii nu pot primi cele 12 salarii, dacă le primesc pe cele cinci de la Olt-chim, considerate plăţi compensatorii, deoarece legislaţia Uniunii Europene consideră acest lucru ajutor social. Am cerut societăţii Carvil Mizil să preia toţi angajaţii sau, dacă nu, o parte din ei, dar cu aceleaşi salarii şi contracte individuale şi colective pe care le aveau când aparţineau de Olt-chim. Vrem doar ca acestor oameni să li se asigure drepturile pe care le au în prezent şi să îi găsim pe cei care au şi pensie, şi salariu“, a spus Mihai Diculoiu. Acesta a susţinut că, dacă nu va exista un acord semnat între sindicat şi Carvil Mizil, oamenii nu or să semneze noul contract: „O să acţionăm Oltchimul îi instanţă pentru că nu a respectat Codul Muncii şi e posibil să ne judecăm şi cu Carvil Mizil. Dacă ne vom înţelege cu Oltchim, o să stopăm acţiunea în instanţă“. Constantin Roibu a declarat că, dacă nu semna contractul cu noul proprietar după cele 60 de zile de la licitaţie, era acţionat în instanţă şi i se cereau despăgubiri. El a mai spus că a respectat legea, caietul de sarcini şi a semnat contractul de vânzare-cumpărare al acestor subunităţi. „Prefer să fiu dat în judecată decât să nu fi semnat contractul cu Carvil Mizil. Dacă pierd procesul, nu îmi poate imputa nimeni nimic, dar dacă nu semnam contractul, plăteam eu. Sunt de acord să încep negocierile cu Carvil şi oamenii să îşi dea avizele în paralel, pentru că trebuie să demisioneze şi să se reangajeze la noul loc de muncă. Suntem alături de sindicat ca oamenii să rămână angajaţi acolo“, a susţinut Constantin Roibu.

 

Fabrica de conserve va fi scoasă din nou la licitaţie

 

Deşi conducerea Oltchim anunţase că va închide Fabrica de conserve de la Râureni (Conservil), la sfârşitul lunii, pentru că nu e profitabilă, Constantin Roibu a declarat că va reface caietul de sarcini şi o va scoate din nou la licitaţie. La licitaţia din 12 februarie 2008 nu a fost nimeni interesat de fabrică şi se hotărâse ca toţi cei 233 de angajaţi să fie disponibilizaţi. „Vom reface caietul de sarcini pentru Conservil, ca să o scoatem din nou la licitaţie. De aceasta sunt interesaţi şi câţiva patroni de firme mari din Râmnicu Vâlcea“, a mai afirmat directorul Roibu. Preşedintele Sindicatului a susţinut că pentru Conservil se va încerca obţinerea unei garanţii de la AVAS că personalul va fi preluat în totalitate de viitorul proprietar, cu respectarea contractelor.

Roibu a mai susţinut că se va lupta cât va putea ca Oltchim să nu fie cumpărat pe uşa din dos. El a afirmat, fără să dea şi nume, că, din păcate, sunt câteva persoane din Vâlcea care doresc privatizarea Oltchim pe uşa din dos. În 2007, combinatul a avut o cifră de afaceri de 736 de milioane de dolari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII