17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGerul a încetinit alunecarea de teren de la Mateeşti

Gerul a încetinit alunecarea de teren de la Mateeşti

Temperaturile foarte scăzute din ultimele două zile au încetinit avansarea alunecării de teren de la halda de steril Panga Nord din comuna Mateeşti, judeţul Vâlcea, care a distrus săptămâna trecută şapte case şi a lăsat fără adăpost 12 persoane. Conform monitorizărilor şi măsurătorilor făcute de specialişti, în noaptea de sâmbătă spre duminică, alunecarea a avansat cu aproximativ doi metri. „Sterilul a avansat mai puţin, în ultimele 24 de ore, cam cu doi metri şi ceva pe toate laturile, cel mai probabil, datorită gerului din ultimele zile. Situaţia e sub control şi nu e pusă în pericol cea de a opta locuinţă care se află la o distanţă de aproximativ 80 de metri de alunecarea de teren“, a declarat Nicolae Stănişor, primarul comunei Mateeşti.

Acesta a precizat că a fost rezolvată şi problema celor şapte familii din cătunul Copăciş, care nu aveau curent electric de o săptămână, pentru că alunecările de teren au distrus mai mulţi stâlpi de energie electrică. „Reprezentanţii CEZ – Sucursala de Distribuţie Vâlcea le-au făcut provizoriu oamenilor din zonă reţeaua electrică. Aceştia au tras un fir de la Exploatarea Minieră Berbeşti, ca oamenii să aibă curent până când angajaţii CEZ vor avea stâlpii necesari pentru a face reţeaua electrică distrusă“, a spus Nicolae Stănişor.

Radu Renga, prefectul judeţului Vâlcea, susţine că va solicita organelor abilitate începerea unei anchete pentru a vedea modul în care s-a făcut consolidarea haldei de steril Panga Nord, în perioada în care aceasta a fost construită.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS