7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalStart furat la înscrierile pentru clasa I

Start furat la înscrierile pentru clasa I

Înscrierea în clasa I a început oficial pe 11 februarie. Neoficial însă, mulţi părinţi şi-au înscris odraslele încă din ianuarie, iar alţii speră să găsească un loc la altă unitate şcolară.

Cu toate că, potrivit Legii învăţământului, data înscrierilor în clasa I a fost 11 februarie, la majoritatea unităţilor şcolare din municipiul Târgu Jiu aceste clase au fost deja formate. Nu a contat prea mult faptul că reprezentanţii Inspectoratului Şcolar i-au avertizat că înscrierile încep în februarie. Jucând „murdar“, mulţi directori au încheiat deja înscrierile, iar părinţii norocoşi se bucură că au reuşit să-şi dea copilul la şcoala pe care o doreau. „Ştiam de la alţi părinţi că aceste înscrieri încep mai devreme şi, oarecum, neoficial. Aşa că am mers cu dosarul pus la punct şi am înscris fata la Colegiul Naţional «Spiru Haret». Acolo am făcut şi eu generala şi liceul. Este o unitate foarte bună“, a spus Cristina, din Târgu Jiu.

 

Luna ianuarie – startul furat

 

La majoritatea celor 14 unităţi şcolare care au clase I-IV, înscrierile pentru clasa I au început în ianuarie. De exemplu, la Colegiul Naţional „Spiru Haret“ (CNSH) din municipiul Târgu Jiu, cele două clase I care vor funcţiona în anul şcolar viitor sunt deja alcătuite. „La CNSH vor fi două clase I, 50 de elevi în total. Înscrierile s-au încheiat deja pe 10 ianuarie 2008, la ora 9.00. După această oră, în acea zi au mai venit doar doi sau trei părinţi dornici să-şi înscrie copilul“, a precizat Gheorghe Gorun, directorul CNSH.

La altă şcoală bună din Târgu Jiu, Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu“, înscrierile au început tot în luna ianuarie, dar până acum au fost depuse doar 30 de dosare. „Avem disponibile 50 de locuri, două clase. Vom primi dosare până pe 1 mai. În prezent, sunt doar 30 depuse la secretariat“, a spus Elena Goga, directoarea instituţiei.

 

Cerere mare

 

La Şcoala Generală „Constatin Săvoiu“ din Târgu Jiu sunt disponibile 150 de locuri la clasa I. „Înscrierile au început mai de mult, avem înscrişi deja 126 de elevi şi încă aşteptăm părinţii cu dosarele. În cazul în care vor veni mai mulţi copii, ceea ce şi credem că se va întâmpla, vom cere suplimentarea cu o clasă. Anul acesta şcolar avem şapte clase I. Este o şcoală căutată de părinţi“, a declarat Violeta Dulubei, directoarea unităţii. „Am vrut să-mi înscriu copilul la CNSH, dar nu am mai găsit locuri. Din fericire, cealaltă şcoală pe lista mea era Generala nr. 8. Am avut noroc! Ştiu părinţi care au vorbit să-şi înscrie copilul cu un an înainte“, a afirmat Ioana Ancuţa, din Târgu Jiu.

La Şcoala Generală nr. 2 mai sunt disponibile 20 de locuri. Potrivit reprezentanţilor unităţii şcolare, înscrierile au început şi aici în luna ianuarie, dar cele 75 de locuri nu au fost încă ocupate. Cea mai mare bătălie se dă pe unităţile de învăţământ situate în centrul municipiului, considerate mai bune.

Şcolile au obligaţia înscrierii cu prioritate a copiilor care locuiesc în apropierea lor. Actele necesare la înscrierea copilului sunt cererea tip, copie după certificatul de naştere şi o adeverinţă de la medicul de familie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS