7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGuvernul taie primele funcţionarilor

Guvernul taie primele funcţionarilor

Guvernul se pregăteşte să elimine, în şedinţa de guvern de miercuri, acordarea primelor de vacanţă şi al celui de-al 13-lea salariu funcţionarilor publici, fapt care a generat o reacţie a sindicatelor din administraţie.

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţia Locală (FNSAL), Răzvan Bordeanu, a anunţat ieri că guvernul va adopta, în şedinţa de mâine, o ordonanţă prin care „va îngrădi“ unele drepturi ale funcţionarilor publici, cum ar fi acordarea celui de-al 13-lea salariu şi a primelor de vacanţă. În aceste condiţii, FNSAL cere executivului să nu adopte actul normativ, în caz contrar funcţionarii fiind pregătiţi pentru declanşarea conflictului de muncă. „Guvernul vrea să îngrădească acordarea unor drepturi salariale care sunt legiferate prin legi organice. Oricum, în ultimii ani, funcţionarii au câştigat în instanţă dreptul la primele de vacanţă, iar statul şi-a asumat costuri suplimentare pentru neaplicarea legii, aşa că au găsit soluţia prin eliminarea acestor drepturi“, a spus Bordeanu.

Liderul FNSAL a mai explicat că, în administraţia publică, există un deficit de personal de peste 30.000 de funcţionari şi că angajaţii din administraţia publică reprezintă singura categorie de personal bugetar care nu poate presta alte munci plătite în timpul liber. În consecinţă, FNSAL va cere în biroul executiv al Alianţei Sed Lex, la care este afiliată, declanşarea conflictului de muncă la nivel naţional.

Reamintim că guvernul a aprobat, săptămâna trecută, majorarea salariilor funcţionarilor publici şi ale personalului contractual cu 10,25%, în două tranşe, din aprilie şi din octombrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII