OLT. Manifestările de ieri, prin care oficialităţile, instituţiile şi publicul simplu au sărbătorit Unirea Principatelor Române la Slatina, la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, au fost mai scurte faţă de anii precedenţi. A lipsit şi partea teatrală cu personajele principale ale Unirii înfăptuite cu 149 de ani în urmă, Alexandru Ioan Cuza, Mihail Kogălniceanu, vestitul Moş Ioan Roată etc., care anul trecut salutau mulţimea strânsă la sărbătoare din caleşti trase de cai.
Nici publicul n-a fost ieri atât de numeros ca în anii precedenţi.
N-au lipsit reprezentanţii serviciilor publice deconcentrate. Instituţiile publice n-au mai cheltuit bani pe coroane anul acesta, spre bucuria tuturor reprezentanţilor acestora, care au scăpat astfel de corvoada statului la imensa coadă aşteptând să le vină rândul la depunerea coroanelor.
Numai copiii şi artiştii prinşi în program au depus câte o garoafă pe soclul statuii domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Simplificarea acestui punct în program a fost explicat de prefectul Octavian Popescu prin faptul că Ziua Unirii este motiv de bucurie asociată cu florile, nu cu coroanele.
După debutul oficial al manifestărilor a urmat partea artistică. Copiii de la ansamblurile de dansuri populare aparţinând şcolilor din Corbu şi Curtişoara s-au bucurat de atenţie sporită din partea publicului. Paşii de joc au adunat aplauze.
Finalul programului artistic a aparţinut dansatorilor de la Ansamblul profesionist „Plaiurile Oltului“.
Horele profesioniste s-au transformat, într-o mare Horă a Unirii în care s-au prins oficialităţi, artişti, copii, şefi de instituţii şi oameni simpli. Totul a luat sfârşit în sunetele fanfarei Primăriei Slatina, pe ritmurile căreia s-a desfăşurat defilarea militară asigurată de pompierii militari, jandarmi şi poliţişti comunitari.