OLT. Asiguraţii CAS Olt nu se află printre cele 84 de persoane din întreaga ţară care au primit tratament în statele membre ale Uniunii Europene, de la începutul anului şi până pe 20 noiembrie, prin formularul E 112, pe baza Regulamentelor europene de securitate socială nr. 1408/71 şi 574/72. Anunţul a fost făcut ieri, de purtătoarea de cuvânt a CAS, Gabriela Pavel.
„Casa de Asigurări de Sănătate a eliberat, de la începutul anului şi până în prezent, zece formulare de patru tipuri, dintre cele 16 tipuri de formulare existente“, a declarat Gabriela Pavel. În acest an, în bugetul Fondului Unic Naţional de Asigurări de Sănătate au fost alocate 20 de milioane de lei pentru toate prestaţiile medicale acordate asiguraţilor români într-un stat membru al UE, atât pe baza cardului european de asigurări de sănătate, a formularului E112 şi celorlalte 15 formulare europene. În 2008, suma propusă spre aprobare cu aceeaşi destinaţie este de 348 de milioane de lei.
Patru formulare E126 pentru decontarea serviciilor medicale
Potrivit reprezentantei CAS, patru solicitări au fost depuse şi aprobate cu formularul E 126. Acesta este documentul în baza căruia cetăţenii români cer rambursarea banilor pe care i-au cheltuit în alt stat membru UE în contul serviciilor medicale pe care le-au primit în ţara respectivă. „Formularul E 126 se referă la tarifele serviciilor, în vederea rambursării prestaţiilor în natură. De la începutul anului au fost eliberate patru formulare E 126, trei pentru cetăţeni români care au primit servicii medicale în Bulgaria şi unul în Italia. Este de subliniat că nu se dau toţi banii înapoi, pentru că în toate statele funcţionează coplata“, a declarat purtătoarea de cuvânt. Trei formulare E 104 cu informaţii despre perioadele de asigurare
Al doilea dintre cele mai solicitate formulare este E104. CAS a eliberat în acest an trei formulare 104, unul în iunie, pentru un locuitor din judeţ care munceşte în Germania, unul în septembrie, pentru o persoană care munceşte în Austria, şi unul în noiembrie, pentru o persoană care lucrează în Italia. Aceste formulare sunt solicitate din străinătate şi prin ele se obţin informaţii cu privire la perioadele de asigurare realizate pe teritoriul unui stat membru. „Formularul E104 este folosit de instituţiile dintr-un nou stat de muncă pentru deschiderea drepturilor de prestaţii de boală“, a precizat Gabriela Pavel.
Două formulare E 121, pentru pensionari
Şi pensionarii au obţinut formulare tip E de la CAS, pentru a beneficia de servicii medicale fără plata contribuţiei. Reprezentanta casei a afirmat că instituţia a eliberat două formulare E121 chiar în această lună, care au fost transmise şi la Casa Judeţeană de Asigurări de Pensii, pentru două persoane care au obţinut reşedinţă în Spania. „Formularul E121 se eliberează pentru pensionarii care se mută cu reşedinţa într-un alt stat membru al UE şi prin acesta primesc servicii medicale în statul respectiv, fără plata contribuţiei, aşa cum se întâmplă în România“, a afirmat purtătorul de cuvânt.
Un formular E106 pentru un angajat al lui Adrian Severin
Ultimul tip de formular E eliberat de CAS este E106. „Acesta se eliberează de instituţiile competente de la locul de muncă, pentru a le permite lucrătorilor şi membrilor familiilor acestora care au reşedinţa pe teritoriul unui alt stat membru să beneficieze de prestaţii în natură, acordate în contul instituţiei competente de către instituţia din statul în care se află locul de muncă“, a explicat Gabriela Pavel. CAS a eliberat un singur formular E106, pentru o persoană care munceşte la cabinetul lui Adrian Severin din Bruxelles.