15.1 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljOficialii, încolţiţi de primarii nemulţumiţi

Oficialii, încolţiţi de primarii nemulţumiţi

Primarii din Dolj au participat la şedinţa de instruire pentru alegerile din 25 noiembrie. Oficialii administraţiei judeţene au încercat să le explice primarilor cum se vor organiza alegerile pentru reprezentanţii României în Parlamentul European şi pentru referendumul pentru adoptarea votului uninominal. Primarii s-au declarat nemulţumiţi deoarece guvernul nu a alocat nici un leu până acum pentru cheltuielile de organizare a celor două evenimente ce se vor desfăşura simultan.

Primarii din cele 111 localităţi ale judeţului Dolj au participat ieri la prefectură la şedinţa de instruire în vederea organizării alegerilor pentru desemnarea europarlamentarilor şi a referendumului pentru adoptarea votului uninominal. Subprefectul Ionel Ciobotea le-a explicat participanţilor că până pe 25 noiembrie autorităţile locale trebuie să organizeze secţii de votare în săli alăturate, dar cu cabine, ştampile şi birouri electorale separate. Fiecare din cele 493 de birouri electorale ale secţiilor de votare vor fi formate dintr-un preşedinte şi şase membri. Subprefectul a atras atenţia asupra faptului că „începând de azi se sistează toate deplasările în străinătate şi concediile de odihnă ale primarilor, viceprimarilor şi secretarilor de primărie“.

Un tir de buletine de vot

Prefectura Dolj a solicitat guvernului 3,8 miliarde de lei pentru organizarea alegerilor din 25 noiembrie, dar până acum nu s-a primit nici un ban. În aceste condiţii, primarii au primit indicaţii să se descurce cum pot, dar la data anunţată în fiecare secţie de votare să exite condiţiile legale pentru desfăşurarea referendumului şi a alegerilor pentru Parlamentul European. Buletinele de vot au fost deja tipărite, iar judeţului îi revine un tir de 12 tone, care va fi depozitat până în preziua alegerilor la sediul prefecturii. Indemnizaţia pentru membrii biroului electoral de la secţiile de votare este de 50 lei/zi, iar pentru fiecare persoană se mai pot cheltui câte şapte lei pe zi pentru cafea, apă şi sucuri. Nici prefectul şi nici subprefectul nu au putut să răspundă întrebărilor legate de instalarea telefoanelor la care trebuie raportată situaţia din secţiile de votare care de această dată vor fi duble.

Alegeri pe banii primarilor

În pofida îndemnului la calm, primarii au protestat când a fost vorba de descurcat pe banii lor, încercând să le explice membrilor comisiei tehnice care se ocupă de organizarea alegerilor şi a referendumului că nu este posibil să ceri atâtea lucruri fără să aloci nici un ban. Majoritatea primarilor organizează alegerile în şcoli, iar secţiile de votare vor fi instalate în clase alăturate. În unele localităţi în care alegerile şi referendumul vor fi organizate într-o singură sală, de regulă la căminul cultural, dar se vor pune indicatoare gen „către referendum“ sau „către europarlamentare“. Eugen Bălan, primarul de la Işalniţa, va organiza acele două evenimente din 25 noiembrie şi la căminul cultural, şi la şcoală. „Am multă populaţie şi voi organiza secţiile şi la cămin, şi la şcoală ca de obicei. Pentru secţiile de la cămin o să pun indicatoare“, a spus Bălan. La finalul şedinţei de instruire, prefectul a anunţat preşedintele BEJ pentru alegerile în Parlamentul European în persoana judecătorului Laurenţiu Anghel, iar preşedintele BEJ pentru referendum a fost desemnat judecătorul Petre Cîrstea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU