11.4 C
Craiova
vineri, 1 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjOpt depozite de gunoi trebuie desfiinţate

Opt depozite de gunoi trebuie desfiinţate

Opt depozite de deşeuri menajere din judeţul Goj trebuie să fie desfiinţate până la sfârşitul anului viitor.

GORJ. Conducerea Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Gorj susţine că gropile de gunoi nu corespund normelor europene şi că trebuie să fie închise, semnându-se un protocol cu autorităţile locale în acest sens. Depozitele de gunoi care trebuie desfiinţate se află în localităţile: Târgu Jiu, Rovinari, Bumbeşti Jiu, Turceni, Novaci, Motru, Ţicleni şi Târgu Cărbuneşti.
Gheorghe Fometescu, directorul APM Gorj, a spus că groapa de gunoi a municipiului Târgu Jiu, care se află în zona Voinigeşti, trebuia închisă încă din anul 2004. Aceasta funcţionează şi în prezent, deşi nu are autorizaţie de mediu, pentru că nu a existat altă soluţie pentru depozitarea deşeurilor.

Lucrările de amenajare a depozitului ecologic din Târgu Jiu nu au început

Municipiul Târgu Jiu ar fi trebuit să beneficieze din această toamnă de o groapă ecologică de gunoi la standardele Uniunii Europene. Societatea austriacă UEG a câştigat licitaţia organizată de Primăria Târgu Jiu privind concesionarea serviciului de salubrizare şi
s-a angajat să construiască o groapă ecologică pentru depozitarea gunoiului menajer, precum şi o staţie de sortare. Cu toate că această groapă ecologică trebuia dată în folosinţă în această perioadă, până în prezent nu au început nici măcar lucrările de construcţie.
Reprezentanţii primăriei şi cei ai firmei austriece motivează că obţinerea avizelor necesare durează prea mult şi din această cauză s-a întârziat începerea lucrărilor. Gheorghe Fometescu a precizat că UEG a depus documentaţia pentru obţinerea acordului integrat de mediu în vederea începerii lucrărilor de construcţie a depozitului ecologic. Fondurile necesare pentru această investiţie se ridică la aproape 59 de milioane de lei, în timp ce lucrările de închidere a depozitului existent vor mai costa aproximativ 600.000 de lei.
Potrivit reprezentanţilor APM Gorj, în prezent se află în derulare şapte proiecte de gestionare a deşeurilor finanţate prin programul PHARE al Uniunii Europene. Printre acestea se numără: implementarea unui sistem de colectare selectivă şi amenajarea staţiei de transfer în zona oraşelor Turceni, Rovinari şi Novaci, precum şi înfiinţarea unei zone de turism ecologic în zona montană Runcu-Peştişani. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS