19 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljLegea pâinii cu fier, atentat la sănătatea românilor

Legea pâinii cu fier, atentat la sănătatea românilor

Interesele materiale ale oamenilor politici nu au limite. Din dorinţa de a favoriza afacerile unor firme private, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii vor să promoveze o lege care să permită îndoparea românilor cu fier şi acid folic, în ciuda avertismentelor date de medicii specialişti.

În urmă cu şase luni, pe site-ul Ministerului Sănătăţii Publice a fost afişat un proiect de hotărâre care prevedea fortifierea făinii cu fier şi acid folic. Ministerul urmărea să ia această măsură pentru a „salva“ populaţia României, afectată în proporţie de 50% de anemii. Suplimente de fier şi acid folic sunt administrate justificat femeilor gravide pentru a preveni anemiile la nou-născuţi. Ministerul ar vrea însă ca toată populaţia să beneficieze de ele, consumând pâine şi produse de patiserie făcute din făină îmbogăţită artificial cu aceste substanţe.

 

Ministerul ne vrea oameni de tinichea

 

Fortifierea s-a dovedit până la urmă o sursă de controverse nesfârşite între MSP şi medicii specialişti care s-au opus din răsputeri legiferării proiectului. În cele din urmă, acesta a fost scos de pe site-ul ministerului, însă MSP continuă să-şi promoveze ideea şi să facă presiuni asupra medicilor specialişti.

Ultima dezbatere pe tema fortifierii făinii a avut loc luna trecută. Ministerul Sănătăţii a folosit atunci arsenal greu, aducând la dezbateri experţi din Suedia, Statele Unite şi Germania, care să-i convingă pe specialiştii români, majoritatea atent selectaţi de minister, de necesitatea suplimentării dietei populaţiei cu fier şi acid folic.

SUA a renunţat de câţiva ani la fortifierea făinii, după ce s-a constatat că s-au înmulţit cazurile de obezitate odată cu administrarea fierului, Suedia, la fel, iar în Germania suplimentele pe bază de fier se administrează voluntar. Aşa că specialiştii români au „mirosit“ imediat că este vorba de alte interese şi au respins argumentele, considerând că „îndoparea“ obligatorie a populaţiei cu fier este un atentat la sănătate. „Insistenţa ministerului de a promova acest proiect şi faptul că la elaborarea lui nu a lucrat nici un specialist ne-au dus la ideea că sunt alte interese la mijloc“, a declarat conf. dr. Maria Moţa, coordonatorul medical al Programului de Diabet în judeţul Dolj.

 

Fortifierea, o cutie a Pandorei

 

Medicii specialişti au atras atenţia că fortifierea făinii va zdruncina serios sănătatea populaţiei. Ei au recunoscut că jumătate din populaţie este anemică, însă susţin că există foarte multe tipuri de anemie (peste 70) şi doar o parte sunt provocate de carenţa fierului şi a acidului folic.

Tratarea tuturor românilor cu fier ar avea ca rezultat apariţia unor afecţiuni mult mai grave. „Administrat în exces, fierul duce la obezitate, diabet zaharat, hipertensiune arterială. Creşte riscul îmbolnăvirii de cancer şi boli cardiovasculare. Fierul este contraindicat în hemocromatoză, porfirii, anumite anemii (cum ar fi talasemiile)“, a susţinut conf. dr. Maria Moţa.

Fierul este contraindicat şi în hepatitele virale de tip B şi C. Viaţa a aproximativ un milion de persoane (nici măcar nu se ştie numărul exact), care ar fi infectate cu virusul hepatitei B sau C, ar fi pusă în pericol prin fortifierea făinii. „Persoanele cu hepatită virală au risc de diabet. Dacă li se administrează fier, creşte riscul de diabet, iar boala hepatică se agravează“, a spus Maria Moţa.

Acidul folic poate produce cancer

 

Şi acidul folic este periculos dacă se administrează în exces. „Femeile gravide şi persoanele cu deficienţe dovedite de acid folic trebuie să-l primească pentru a preveni anumite forme de anemii şi deficienţe de tub neural. În rest, este contraindicată administrarea. Creşte riscul de cancer colo-rectal şi cancer de sân şi poate să mascheze anemia Biermer, întrucât atenuează simptomatologia neurologică. Persoanele care au avut cancer, a fost tratat şi a ajuns în fază de remisie prezintă risc major de revenire a bolii dacă li se administrează acid folic“, a mai spus conf. dr. Maria Moţa.

Medicii au cerut Ministerului Sănătăţii efectuarea unor studii care să analizeze mai întâi cauzele anemiilor, iar administrarea de fier şi acid folic să se facă voluntar persoanelor care au nevoie. Ei consideră că o dietă alimentară bogată în acid folic şi fier ar fi de mai mare ajutor pentru tratarea anemiilor. Rămâne de văzut dacă recomandările specialiştilor vor fi luate în seamă.

Avantaje

Pe plan economic, introducerea de fier şi folaţi în făină ar aduce beneficii mari firmelor producătoare. Îmbogăţirea făinii cu fier şi folaţi este un proces costisitor, pe care populaţia îl va resimţi în costul tuturor produselor de patiserie. Beneficiul ar fi cu atât mai mare cu cât toată făina albă (aproximativ 90% din cantitatea existentă pe piaţă) ar urma să fie fortifiată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

13 COMENTARII