28.4 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAmendamente doljene la bugetul din 2008

Amendamente doljene la bugetul din 2008

Deputatul peledist Horaţiu Buzatu cere suplimentarea fondurilor alocate de la bugetul de stat în 2008 pentru Dolj în compensare pentru anii în care judeţul a fost defavorizat de guvernanţi.

Preşedintele PLD Dolj, Horaţiu Buzatu, consideră că, având în vedere suma imensă din fondul aflat la dispoziţia guvernului pentru anul viitor, aproximativ un miliard de euro, judeţul ar trebui să primească bani pentru o serie de obiective de investiţii lăsate baltă de câţiva ani. Buzatu a declarat că a cerut de la guvern situaţia sumelor primite de Dolj din fondul de rezervă în anii 2005 şi 2006 şi a constatat că, anul trecut, judeţul s-a aflat pe locul 32 în topul alocaţiilor bugetare, cu 113 lei pe cap de locuitor, adică 83 de milioane de lei primite în total, în timp ce Bihorul, primul pe listă, are alocaţi 313 lei pe cap de locuitor. „Am constatat cu stupoare că judeţul Dolj e unul dintre cele mai prost văzute din ţară. Banii primiţi plasează Doljul pe locul 32 în ţară. Vrem să producem o serie de amendamente la buget care vor fi depuse săptămâna viitoare şi care să vină cumva în compensare faţă de acest fapt“, a precizat deputatul.

Din datele furnizate de Buzatu, în 2005, Doljul stă şi mai prost la capitolul fondurilor primite direct de la guvern, situându-se pe locul 39 din 42 de judeţe, cu 82 de lei alocaţi pe cap de locuitor. Deputatul a adăugat că printre obiectivele pentru care va cere bani se află bulevardele Decebal şi Dacia, cunoscute sub numele de Rocadă, a căror reabilitare este estimată la 400 de miliarde de lei vechi, dar şi obiective propuse de preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, construcţia drumului expres Craiova-Piteşti şi realizarea magistralei de gaze Craiova-Segarcea-Calafat.

Cofinanţările, pierdute în buget

Buzatu a făcut ieri precizarea că va vota bugetul pe 2008 doar dacă vor fi admise amendamentele propuse de PLD Dolj şi că, pe lângă faptul că banii aflaţi la dispoziţia guvernului sunt mult prea mulţi şi sunt „destinaţi convingerii primarilor, politicienilor să capete o anumită orientare“, Legea bugetului pe 2008 are şi altă hibă. Potrivit lui Buzatu, nu există o delimitare clară a fondurilor destinate cofinanţării proiectelor pe fonduri structurale. „Nu e suficient să avem planuri, e obligatoriu să fie prevăzute în buget cofinanţările cu care vine statul român. Din păcate, acest lucru nu se întâmplă în actualul buget“, a spus Buzatu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII