10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalIoan Avram Mureşan, reţinut de procurorii DNA

Ioan Avram Mureşan, reţinut de procurorii DNA

Ioan Avram Mureşan, fostul ministru ţărănist al agriculturii, a fost reţinut sâmbătă seară, pe bază de ordonanţă, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru complicitate la săvârşirea a două infracţiuni de cumpărare de influenţă.

Procurorii DNA au stabilit că, în luna septembrie 2007, Ioan Avram Mureşan a înlesnit transmiterea promisiunii şi darea unor produse în valoare de 1.500 de lei şi a sumei de 15.000 de euro de la Gheorghe Ciorbă Gheorghe unui demnitar al statului român, pentru ca acesta din urmă să favorizeze firmele omului de afaceri la licitaţii publice organizate de instituţii publice aflate în subordinea sa. Conform unor surse judiciare, Ciorbă, prin intermediul lui Mureşan, a promis că va oferi şi un autoturism de lux Audi Q7 actualului ministru al agriculturii, Decebal Traian Remeş, şi 100 de litri de palincă.

Ioan Brisc, procurorul- şef al Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureş, a declarat că Ioan Avram Mureşan a fost audiat de procurorii DNA la Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureş după ce a avut loc o percheziţie în imobilul acestuia, situat în cartierul Firiza din Baia Mare. Conform NewsIn, mandatul de percheziţie pentru imobilul aparţinând fostului ministru a fost emis de DNA Bucureşti.

Mureşan, probleme cu justiţia

Fostul ministru al agriculturii este deja judecat într-un dosar pentru deturnare de fonduri, abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi continuată şi fals intelectual. Acest dosar a avut termen de judecată pe 1 octombrie, la Tribunalul Bucureşti şi a fost amânat pentru data de 29 octombrie din cauza lipsei avocaţilor lui Mureşan – George Stancov şi Igon Dima.

La sfârşitul şedinţei de judecată, fostul ministru al agriculturii a declarat pentru NewsIn că la termenul 29 octombrie al dosarului de la Tribunalul Bucureşti avocaţii săi vor cere restituirea cauzei la Parchet.

„Este vorba de procedura folosită în cazul meu la acel moment. PNA era atunci în mare vervă. Mă refer la încălcarea dreptului la apărare. De asemenea, acuzarea a venit cu 50 de martori noi faţă de urmărirea penală. În concluzie, la termenul următor se va cere restituirea cauzei la Parchet“, a declarat Ioan Avram Mureşan. El a adăugat că regretă că instanţa nu a acceptat citarea ca martori în dosarul său a actualului preşedinte al PSD, Mircea Geoană, şi a lui Lawrence Johnson, responsabil USAID.

În aceeaşi cauză au mai fost trimişi în judecată fostul director general al Direcţiei Generale Economice şi Relaţii Bugetare din Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei, Dan Jiga, fostul secretar general adjunct şi consilier personal al ministrului agriculturii şi alimentaţiei, Enea Ioan Truţă, şi fostul director al Direcţiei Generale de Integrare Europeană şi Cooperare Internaţională din Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei, Silvia Căpitanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS