7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalArtiştii vor salarii mai mari

Artiştii vor salarii mai mari

Aproape 500 de artişti din instituţii culturale afiliate Blocului Naţional Sindical, de la teatre, opere sau circ, au organizat un protest sub formă de spectacol, pentru a cere salarii mai mari.

Reprezentanţii unor instituţii culturale din ţară, printre care Teatrul „Nottara“, Teatrul „Bulandra“, Teatrul Municipal „Bacovia“ din Bacău sau Opera Naţională Română din Timişoara au arborat pancarte cu sloganuri precum „Cultura nu face figuraţie, vrem rol principal“ sau „În cultură nu-i ca-n agricultură, vrem 1% din PIB“. Printre protestatari s-au numărat şi reprezentanţi ai Circului Globus şi ai Asociaţiei cascadorilor profesionişti.

 

„Ministerul este de acord cu noi, dar de făcut, nu face nimic“

 

„Sunt zeci de ani de când aşteptăm. Vrem să luăm parte la discuţii“, a spus preşedintele Uniunii Sindicatelor din Instituţiile de Spectacole, actorul Cristian Şofran.

Secretarul general al Blocului Naţional Sindical (BNS), Matei Brătianu, a spus că, deşi Ministerul Culturii a promis, înaintea protestului, că va răspunde cererilor artiştilor, astfel de declaraţii au existat şi în trecut şi nu au fost niciodată respectate.

„Ministerul este de acord cu noi de mai mulţi ani, dar de făcut, nu face nimic“. Brătianu a spus că autorităţile mizează pe faptul că artiştii au prea mult orgoliu pentru a ieşi în stradă. „Avem acum mândria să ieşim în stradă şi să pretindem ce ni s-a promis“.

 

„Să jucaţi bine ce joacă ei de atâţia ani prost!“

 

Ministerul Culturii şi Cultelor (MCC) a anunţat, printr-un comunicat de presă de joi, că majorarea salarială cu 80%, revendicată de sindicalişti, este în dezbatere parlamentară şi va fi abordată în actuala sesiune.

În ceea ce priveşte tichetele de masă, tichetele cadou şi tichetele de creşă solicitate de sindicate, MCC a spus că „a răspuns favorabil“ şi a promis că „se vor căuta soluţii legale pentru rezolvarea acestor cereri, după modelul din învăţământ şi sănătate“. De asemenea, propunerile Federaţiei Artiştilor Interpreţi din România de completare a grilei de salarizare pentru personalul angajat în instituţiile de spectacole şi concerte au fost, în parte, incluse în proiectul legii pentru aprobarea OG nr. 21/2007, potrivit MCC. În ceea ce priveşte solicitarea sindicatelor de alocare a minimum 1% din PIB pentru cultură, faţă de 0,7%, cât este în prezent bugetul Ministerului Culturii, instituţia a spus că aceasta „nu este de competenţa MCC“, care este însă „în principiu, de acord cu solicitarea şi va face demersuri legale în spiritul rezolvării acestei solicitări de interes general“.

Secretarul BNS a spus că nu crede că, dacă autorităţile nu vor răspunde cerinţelor lor, instituţiile de cultură vor intra în grevă. Acesta i-a îndemnat pe actori să-şi facă în continuare foarte bine meseria. „Să jucaţi bine ce joacă ei de atâţia ani prost!“. În programul spectacolului-protest au urmat un minirecital al unui cvartet din Braşov şi un spectacol de dans, susţinut de patru artişti de la Teatrul de Operetă din Bucureşti.

 

„Nu mi-au mărit salariul de treizeci de ani“

 

Preşedintele Federaţiei Artiştilor Interpreţi din România, Leonard Octavian Pădureţ, a spus că a venit momentul ca, în anul în care Sibiul este Capitală Culturală Europeană, să se acorde 1% din PIB pentru cultură.

„Asta e viaţa de artist“, a spus Thomas Taglicht, de 44 de ani, din Elveţia, martor la evenimentul care s-a desfăşurat pe esplanada Teatrului Naţional. „Aşa este peste tot în lume, artiştii trebuie să trăiască pentru arta lor şi atât“.

Nu de aceeaşi părere a fost şi Maria Crişan, de 52 de ani, violonistă la Opera Naţională din Bucureşti. „Nu mi-au mărit salariul de când am debutat acum treizeci de ani“, a spus Crişan. „La debut aveam 1.400 de lei şi acum am echivalentul acelei sume în banii de azi“. Crişan a spus că, deşi nu crede că protestul va schimba cu mult situaţia, ea va participa şi la alte evenimente de acest gen, ca şi până acum.

 

Cultura are nevoie de bani

 

„Tot ce există azi este pe bani“, a spus şi actorul Claudiu Bleonţ, care, după ce a ieşit de la repetiţii de la Teatrul Naţional, şi-a legat la gât o eşarfă kaki, pe care era scris BNS, purtată şi de restul protestatarilor. „Noi, actorii, avem maximum 18 milioane şi facem foarte mult. Cultura are nevoie de bani“, a adăugat Bleonţ.

„Lumea mă acuză că fac diverse compromisuri artistice“, a spus şi actorul Ovidiu Cuncea, cunoscut mai mult pentru rolurile sale din serialele de la diferite televiziuni private şi care prezintă emisiunea „Tablou de nuntă“, de la Antena 1. „Din teatru nu se poate trăi. Aici am salariul de zece milioane, iar pe femeia care are grijă de copilul meu, pentru ca eu să vin la repetiţii, o plătesc cu şase“.

Protestul, care a durat până la 17.00, s-a terminat cu fluierăturile participanţilor la adresa autorităţilor şi cu o nouă interpretare a „Corului robilor“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII