Bolnavii internaţi la Spitalul de Urgenţă Craiova suferă de foame pentru că unitatea sanitară are probleme de aprovizionare.
Conducerea Spitalului de Urgenţă Craiova a anunţat ieri că furnizorii refuză să onoreze comenzile, motivul fiind scumpirea alimentelor. „S-au scumpit alimentele şi ne cer mai mulţi bani. Noi nu putem să le dăm mai mulţi bani pentru că aşa prevede contractul şi aşa ne-am trezit că nu ne mai trimit alimente. Avem comenzi neonorate din luna august“, a spus dr. Cristina Calangiu, managerul Spitalului de Urgenţă Craiova.
Ca să o scoată la liman, spitalul a cumpărat ieri o cantitate mică de ulei pe bază de referat de urgenţă.
Orez fiert şi ceai neîndulcit
Referatul de urgenţă nu a reuşit să rezolve mare lucru. A dovedit-o meniul sub orice critică pe care l-au avut ieri bolnavii, dar şi cadrele medicale. În loc de un regim diferenţiat în funcţie de boală şi de vârstă, cum prevăd normativele Ministerului Sănătăţii Publice, bolnavii şi cadrele medicale au fost trecuţi la regim comun care includea dimineaţa ceai cu pâine, la prânz, ciorbă de cartofi cu paste şi cartofi înăbuşiţi, iar la cină, paste cu pesmet şi ceai. Trebuie spus totuşi că pentru medici meniul era cu un corn mai consistent decât cel al bolnavilor.
Diabeticii au avut parte de un regim alimentar şi mai sărac. Este vorba de acelaşi meniu din care au fost eliminate componentele care pot duce la creşterea glicemiei. Astfel, masa bieţilor bolnavi a fost compusă din ceai neîndulcit, cu pâine prăjită, dimineaţa, supă cu paste şi orez fiert, la prânz, iar seara încă o porţie de ceai neîndulcit cu orez fiert rămas, probabil, de la masa de prânz. Copiii primesc o cană cu lapte.
Ce cred bolnavii
Mâncarea foarte proastă din spital îi obligă pe cei mai mulţi dintre bolnavi să se descurce cu pacheţele aduse de acasă. „Este o bătaie de joc! Nu suntem porci să mâncăm lături. Domnul ministru al sănătăţii ar avea curaj să guste aşa ceva?“, întreba dezgustat Matei Lungu, din Craiova, internat în Clinica de oncologie, după ce a amestecat de câteva ori cu lingura în supa pe care infirmiera i-a adus-o la pat.
„Înţeleg că suntem bolnavi şi nu trebuie să mâncăm sărat, dar supa asta nu are nici un gust. Iar orezul este oribil. Nu am cuvinte să spun cât sunt de dezamăgit!“, a spus şi vecinul de pat, Ilie Marica, un bătrân din comuna Mischii.
Ce spune legea
Bolnavii sunt nemulţumiţi, şi pe bună dreptate. Asta în timp ce normativele în vigoare prevăd că pentru cei mai mulţi dintre bolnavi, încadraţi la regim comun, trebuie alocaţi 4,7 lei pe zi, pentru diabetici şi neoplazici – 9 lei, pentru bolnavii arşi – 6,3 lei, lăuze – 8 lei, iar bolnavii cu insuficienţă renală care fac dializă ar trebui să primească şi ei hrană în valoare de 2,3 lei. Şi însoţitorii bolnavilor internaţi ar trebui să primească hrană în valoare de 4 lei.
Dr. Cristina Calangiu susţine că Spitalul de Urgenţă Craiova nu poate să ofere bolnavilor decât 60% din cât prevăd normativele. Aceasta înseamnă mai puţin de 3 lei pe zi pentru hrana unui bolnav, adică la jumătate faţă de cât primeşte un deţinut din penitenciar. Într-o lună, spitalul cheltuieşte astfel aproximativ 100.000 de lei cu hrana bolnavilor.