Anunţul depunerii moţiunii de cenzură de către PSD e considerat praf în ochi de actorii politici implicaţi în evenimentele din ultimele zile. Aceştia cred că PSD încearcă, de fapt, să-şi forţeze intrarea la guvernare, sătul să nu se aleagă cu nimic de pe urma sprijinului acordat puterii liberale.
Anunţul privind depunerea moţiunii de cenzură pe 10 septembrie a fost făcut marţi la Bran de Mircea Geoană, după ce, duminică, preşedintele pesedist fusese strâns cu uşa de liderii locali ai partidului să rupă pisica în două şi să retragă sprijinul guvernului condus de Călin Popescu Tăriceanu. Mişcarea e considerată însă de unii politicieni de faţadă, menită să forţeze liberalii să accepte intrarea la guvernare a PSD. Preşedintele PLD Dolj, Horaţiu Buzatu, a declarat ieri că timpul rămas până la anunţata depunere a moţiunii va fi folosit de pesedişti şi liberali pentru a negocia guvernarea împreună, iar în septembrie va fi oficializată alianţa PNL-PSD. „Cred că vom asista la o nuntă politică între cele două partide. Avem indicii că s-au săturat de concubinaj şi vor o oficializare a relaţiei. Data de 10 septembrie nu e departe şi cred că timpul rămas nu va fi folosit pentru pregătirea moţiunii, ci pentru negocierile PNL-PSD“, a spus Buzatu. Peledistul doljean susţine că PSD se află în prezent într-o criză de imagine, de identitate şi personalităţi, iar anunţul moţiunii nu face decât să netezească „asperităţile dintre diversele grupări“ din partid.
Soluţia: anticipate!
Liderii politici de opoziţie s-au gândit şi la perioada postmoţiune, după căderea guvernului condus de Călin Popescu Tăriceanu. Horaţiu Buzatu a declarat că soluţia pentru ieşirea din situaţia de şah a clasei politice este organizarea de alegeri anticipate, prin care s-ar forma majorităţi politice sănătoase. De altfel, varianta anticipatelor a fost susţinută ieri şi de liderul UDMR, Marko Bela, care a cerut PSD să hotărască dacă va susţine guvernul Tăriceanu până în 2008, fiind dispus să negocieze condiţiile de sprijin al guvernului din care şi UDMR face parte. Alternativa la sprijinul acordat guvernului, consideră Marko Bela, este organizarea de alegeri înainte de termen.
PNL nu vrea cu PSD la guvernare
Că de pesedişti e doar gura crede şi vicepreşedintele PNL, Mihai Voicu, care a declarat că şi în eventualitatea în care moţiunea va fi depusă şi va trece PNL nu vede nici o problemă în a trece în opoziţie. Liderul liberal consideră însă că mai interesant din toată această poveste este cine îşi asumă actul guvernării după plecarea PNL şi a precizat că partidul din care face parte exclude orice alianţă cu PSD la guvernare. „Moţiunea de cenzură mai degrabă se depune decât se anunţă. Oricum, PNL se află în următoarea situaţie, după mine, destul de confortabilă: dacă moţiunea nu trece, guvernarea rămâne în picioare, dacă trece, ne ducem în opoziţie în cadrul unui exerciţiu democratic şi vrem şi noi să ştim cine va prelua guvernarea pentru că e posibilă doar o alianţă PD-PSD. Suntem curioşi dacă Traian Băsescu îşi va asuma o asemenea formulă. Oricum, posibilitatea intrării PSD la guvernare nu s-a discutat şi nici nu se pune problema discuţiilor“, a menţionat vicepreşedintele PNL, Mihai Voicu.
Berceanu: „PSD testează“
Democraţii cred însă că PSD nu are definită o strategie şi că în acest moment pesediştii ştiu doar că trebuie să schimbe ceva. „Pesediştii trebuie să facă şi ei ceva şi cred că în acest moment pur şi simplu testează să vadă ce iese, ce reacţii au unii sau alţii. Oricum, îşi dau seama că, dacă lucrurile merg în aceeaşi direcţie, ei vor continua să scadă şi noi vom continua să creştem“, a spus preşedintele PD Dolj, Radu Berceanu.
PSD ar face PNL-ul remorcă la guvernare
Social-democraţii se ţin tare pe poziţii şi spun că moţiunea va fi o realitate usturătoare pentru guvernul condus de Tăriceanu. Deputatul Ion Călin, preşedintele PSD Dolj, a declarat că PSD are în vedere mai multe opţiuni, chiar şi cea a guvernării alături de PNL, cu liberalii sub formă de remorcă. „Decizia de depunere a moţiunii de cenzură este fermă şi a fost luată din respect pentru popor. Noi vrem să facem o majoritate parlamentară solidă şi transparentă. PNL n-a venit la noi cu o astfel de propunere. Acum PSD ia în calcul diverse variante, nu numai cu PD. Am fi de acord cu alianţa cu PNL, dar nu ca remorcă, pentru că un partid de 12% cum e PNL nu poate tracta un partid ca PSD, ci invers“, a spus Călin.