17.8 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPesediştii se opun votului uninominal

Pesediştii se opun votului uninominal

Folosind tot felul de tertipuri, inclusiv acela de a nu recunoaşte hotărârile adoptate anterior, reprezentanţii PSD au blocat activitatea Comisiei electorale prin împotrivirea lor de a susţine proiectul de vot uninominal al Pro Democraţia.

Comisia electorală a ajuns marţi într-un blocaj privind votul uninominal, parlamentarii certându-se mai bine de două ore fără să avanseze cu dezbaterile, din cauza pesediştilor care au contestat hotărârile anterioare ale comisiei referitoare la alegerea deputaţilor şi senatorilor în sistem mixt, aşa cum prevede proiectul Asociaţiei Pro Democraţia.

Pesediştii au încercat să întoarcă votul precedent al comisiei, care stabilise ca alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului să se facă în circumscripţii uninominale, în sistem mixt prin compensare, după ce, săptămâna trecută, comisia respinsese propunerea PSD privind introducerea sistemului de vot uninominal pur, în două tururi de scrutin, după modelul primarilor. PSD şi-a schimbat poziţia şi, după ce, la şedinţa precedentă, susţinuse varianta Pro Democraţia.

În lipsa oricărei decizii, şedinţa comisiei a fost suspendată, după un schimb de acuzaţii reciproce PSD, pe de o parte, PD şi PNL, de cealaltă parte, fiecare dintre cele două tabere arătând cu degetul înspre adversari ca fiind responsabili de blocarea votului uninominal.

Nicolicea ţine cu dinţii de proiectul PSD

Deputatul PSD Eugen Nicolicea, cel care săptămâna trecută lipsise de la dezbateri, a precizat că, potrivit mandatului dat vineri de partid, pesediştii nu pot susţine varianta sistemului mixt propusă de Asociaţia Pro Democraţia şi asumată de PNL şi PD. El a expus din nou punctul de vedere al PSD, potrivit căruia social-democraţii doresc introducerea sistemului uninominal majoritar, în două tururi de scrutin, pentru alegerea Senatului, şi sistem mixt pentru Camera Deputaţilor.

Deşi nu e nici măcar membru al Comisiei electorale, ci e un simplu înlocuitor al senatorului PSD Ion Chelaru, Nicolicea a intervenit tot timpul cu acuzaţii politice, în special la adresa PD, şi i-a avertizat în repetate rânduri că pesediştilor nu le rămâne altceva decât să îi ceară preşedintelui Traian Băsescu să convoace imediat referendum pentru votul uninominal majoritar, în două tururi de scrutin, pentru că democraţii au îngropat reforma electorală, sprijinind varianta Pro Democraţia. El s-a referit la faptul că proiectul de lege al ProDemocraţia nu exclude cu totul listele de partid.

Concret, proiectul Pro Democraţia prevede ca alegerea senatorilor şi deputaţilor să se facă în sistem uninominal mixt prin compensare, mandatele urmând să fie redistribuite candidaţilor care au obţinut locurile doi şi trei în colegiile uninominale, în funcţie de ponderea partidelor la nivel naţional. Totuşi, proiectul prevede ca, în cazul în care un partid obţine jumătate plus unu din colegiile uninominale, atunci redistribuirea se face pe liste de partid, aşa-zisa „listă de rezervă“. Nicolicea a acuzat faptul că, în acest fel, vor intra în parlament oameni care nu au primit nici un fel de vot şi legitimare din partea electoratului, pentru că lista de rezervă nu este votată de alegători. În replică, liberalul Mihai Voicu a propus eliminarea oricăror prevederi legate de liste de partid şi deci renunţarea la lista de rezervă. PSD a refuzat însă propunerea, Nicolicea cerând insistent să se supună la vot variantele proprii de vot uninominal.

Pro Democraţia protestează

Asociaţia Pro Democraţia a reacţionat ieri, acuzând politicienii din comisia electorală de blocarea votului uninominal şi făcând un apel la toate partidele, dar în special la PSD, să nu mai obstrucţioneze dezbaterea legii şi reformarea sistemului electoral. „Asociaţia Pro Democraţia protestează împotriva încercărilor de blocare a reformei electorale şi adresează un apel partidelor politice, în special PSD, de a manifesta o atitudine raţională şi responsabilă, astfel încât impasul în care se afla procesul legislativ în vederea introducerii votului uninominal să poată fi depăşit, iar viitoarele alegeri parlamentare să se organizeze pe baza scrutinului uninominal“, se arată într-un comunicat al Asociaţiei.

Pro Democraţia critică obstinaţia cu care anumiţi membri ai comisiei amestecă tipurile de scrutin şi sistemele electorale. „Insistăm asupra faptului că modul de scrutin se referă la organizarea circumscripţiilor electorale şi poate fi uninominal sau plurinominal (de liste), câtă vreme sistemul electoral face referire la metoda de atribuire a mandatelor şi poate fi majoritar, proporţional sau mixt. Considerăm ca această confuzie deliberată este menită să asigure un alibi pentru cei care doresc, împotriva preferinţelor majorităţii românilor, menţinerea actualului tip de scrutin“, se mai spune în comunicat.

Negocieri ratate

Prin încălcarea acordului politic semnat cu PNL şi PD pentru sprijinirea sistemului de vot uninominal elaborat de Pro Democraţia, PSD anulează o jumătate de an de negocieri pentru identificarea unei soluţii consensuale în privinţa reformei electorale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU