5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGunoiul Craiovei, mai ieftin

Gunoiul Craiovei, mai ieftin

Scandalul pe seama preţului gunoiului dintre Primăria Craiova şi SC Eco Sud Bucureşti, gestionarul rampei ecologice a Băniei, a fost înăbuşit.

Craiovenii vor plăti mai puţin pentru depozitarea deşeurilor menajere la rampa ecologică a oraşului, de la Mofleni, a afirmat ieri primarul Craiovei, Antonie Solomon. El a declarat aseară că a bătut palma cu oamenii de la Eco Sud, administratorul rampei, şi că tariful de depozitare rămâne la 11,95 dolari tona, conform contractului încheiat în 2005. Menţionăm că tariful perceput de Eco Sud până acum a fost de 17,85 dolari pe tonă. Cu alte cuvinte, craiovenilor li se vor cere 2,8 lei de persoană pentru depozitare, faţă de 3,5 lei, cât li se percepe în prezent. O dată cu înţelegerea de miercuri, s-a stins şi conflictul dintre părţi, generat de încasarea ilegală de TVA de la craioveni de către Serviciul Public de Salubritate Craiova şi alimentat de nerespectarea unor condiţii din caietul de sarcini. Acest scandal a culminat în 2006 cu o hotărâre a Consiliului Local Municipal Craiova, prin care preţul gunoiului era stabilit unilateral de municipalitate la 14,4 dolari pe tonă. Eco Sud a dat în judecată administraţia şi a desfiinţat acest tarif, după care a chemat din nou în instanţă municipalitatea, pentru a o obliga să achite 34 de euro pe tona de gunoi. Primarul susţine că Eco Sud va renunţa la acest proces. „Este ultimul lucru pe care îl vreau: să ne judecăm cu Eco Sud. Ăştia lucrează cu case mari de avocatură, noi, cu nişte jurişti care uită să se ducă la procese. Vedeţi că am mai pierdut un proces cu ei… Calea negocierii e cea mai bună. Uite, deja în iunie s-a facturat la 11,9 dolari tona, cum scrie şi în contract. Este cel mai mic tarif din România“, a spus Solomon.

 

Licitaţie fără caiet de sarcini

 

Neînţelegerile dintre primărie şi Eco Sud au avut ca bază un caiet de sarcini despre care primarul Antonie Solomon spune că nu e valabil pentru investiţia de la Mofleni. „Acel caiet de sarcini a fost făcut pentru Breasta, unde primăria intenţiona să realizeze prima dată depozitul. În mod normal, licitaţia trebuia anulată şi organizată alta, cu alt caiet de sarcini. Însă, între timp s-a semnat un contract între Salubritate şi Eco Sud. Este voinţa părţilor, la revedere! Noi trebuie să speculăm cum putem mai bine acest contract şi gata!“, a afirmat Solomon.

Cu alte cuvinte, contractul cu Eco Sud nu a avut niciodată un punct de pornire în privinţa preţului, Salubritatea din Craiova şi Eco Sud din Bucureşti hotărând ca la piaţă pe banii craiovenilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS