13.7 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024

Scurte ştiri

Remeş îşi pune fermierii în cap

De câteva zile, la sediul Direcţiei Agricole şi Dezvoltare Rurală Dolj se perindă tot mai mulţi fermieri care se interesează de documentele care trebuie depuse pentru subvenţia de patru milioane la hectar, promisă de ministrul Remeş zilele trecute. Funcţionarii direcţiei doresc să se ştie că despăgubiri pentru culturile calamitate nu primesc decât fermierii care şi-au asigurat culturile aşa cum prevede legislaţia în vigoare. Aşa că din cele 129.200 ha cultivate cu păioase şi rapiţă şi declarate calamitate, doar pentru 60.100 ha se vor plăti despăgubiri de la guvern.

Mioara Dragalina

Livrările de lapte au crescut cu 8% faţă de 2006

Cantitatea de lapte livrată la fabrici a crescut cu 8 % în primele cinci luni ale lui 2007, comparativ cu perioada similară a anului trecut, această tendinţă fiind înregistrată pentru toate produsele lactate, a informat ieri Institutul Naţional de Statistică (INS).

Potrivit INS, în primele cinci luni ale anului, cantitatea de lapte livrată la fabrici a crescut cu 33.565 de tone faţă de perioada similară din 2006, iar producţia de unt, cu 202 tone (7,2%).

Brânzeturile au înregistrat o creştere de 2.203 tone (8,9%), cu precădere brânza obţinută exclusiv din lapte de vacă, aceasta reprezentând 91,5% din producţia totală.

„Producţia de smântână de consum a avut o tendinţă ascendentă, fiind înregistrată o creştere de 2.765 de tone (17,6 %), iar cantitatea de lapte de consum a crescut cu 2.545 de tone (3,2 %)“, se precizează în comunicatul remis de INS.

În ceea ce priveşte evoluţia producţiei de lactate în luna mai faţă de luna precedentă, INS informează că a crescut cu 18,9 % cantitatea de lapte de vacă livrată la fabrici. În perioada menţionată, cantitatea de lapte de consum a crescut cu 789 de tone (5,3%), iar producţia de unt a fost de 716 tone, cu 22,2% mai mare. Producţia de brânzeturi a înregistrat o creştere de 1.295 de tone (23,4% ) în mai, comparativ cu luna precedentă.

Datele furnizate de INS au fost obţinute în urma unei statistici privind producţia de lapte şi produse lactate, informaţiile fiind colectate de la circa 400 de operatori economici.

NewsIn

Porumbul, calamitat

Porumbul şi floarea-soarelui sunt afectate de secetă şi caniculă într-o proporţie pe care o vor stabili specialiştii Direcţiei Agricole şi Dezvoltării Rurale în luna august. Aceştia au estimat în luna noiembrie 2006 că anul acesta se vor produce circa 4.018 kg porumb boabe la hectar, producţie care în toamnă va fi cu siguranţă înjumătăţită. Din cauza temperaturilor de peste 30 de grade Celsius nu s-a putut face polenizarea plantelor, iar porumbul nu va putea să facă boabe. În această perioadă, la sediul direcţiei se primesc înştiinţările şi procesele-verbale de constatare intermediară a calamităţii la plantele semănate în primăvară, deşi pentru acestea nu există încă o hotărâre de guvern prin care să se stabilească dacă se vor da sau nu despăgubiri.

Mioara Dragalina

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS