17.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljProduse de panificaţie mai sigure

Produse de panificaţie mai sigure

Proiectul „Produse de panificaţie mai sigure şi mai competitive” a fost lansat anul trecut de Camera de Comerţ Vâlcea. Proiectul a derivat din necesitatea creşterii calităţii produselor de panificaţie şi a avut numeroase sesiuni de informare în toate cele cinci judeţe ale Regiunii Sud-Vest Oltenia.

Reprezentanţii Camerei de Comerţ Vâlcea au venit la Târgu Jiu pentru a se întâlni cu oamenii de afaceri din domeniul panificaţiei şi a-i informa despre Programul „Produse de panificaţie mai sigure şi mai competitive“. După cum a declarat Gheorghe Rizoiu, preşedintele Camerei de Comerţ Vâlcea, proiectul este destinat producătorilor mici şi mijlocii, iar scopul său este creşterea gradului de conştientizare şi a nivelului de cunoştinţe ale micilor producători din domeniul panificaţiei. Producătorii din Regiunea Sud-Vest Oltenia va trebui să se alinieze şi să-şi adapteze produsele la cerinţele Uniunii Europene. Prin implementarea acestui proiect vor fi create o asociaţie a micilor producători de panificaţie din această zonă geografică şi economică, unde vor fi furnizate informaţii despre legislaţia în domeniu, şi o bază de date despre producătorii şi furnizorii de materii prime. Specialiştii Camerei de Comerţ Vâlcea urmăresc şi editarea unui buletin informativ lunar şi a „Manualului micului producător de panificaţie“, în care se vor găsi informaţii despre cum se demarează o afacere. Până în prezent, a fost realizat un program intens de instruire a micilor producători, pentru ca aceştia să afle că vor fi sprijiniţi de specialişti pentru a se putea alinia standardelor Uniunii Europene.

Sute de producători în Oltenia  

În Regiunea Sud-Vest Oltenia sunt peste 700 de producători care activează în domeniul panificaţiei. Aceştia vor beneficia de materiale informative care le vor îmbunătăţi nivelul de informare şi cunoştinţe în domeniu. Reprezentanţii acestor producători au fost informaţi în cadrul unor cursuri ce s-au desfăşurat în ultimele luni la sediile camerelor de  comerţ din fiecare judeţ al Olteniei. Au fost trimise peste 700 de chestionare şi formulare de înscriere la firmele care se află în baza de date a camerelor de comerţ şi s-au primit doar 87 de răspunsuri. „Fiecare a putut să opteze pentru o anumită temă care se va preda la cursuri. În judeţul Vâlcea, ultimul modul de cursuri va dezvolta subiectul legislaţiei europene şi româneşti care se referă la siguranţa alimentară şi la calitatea produselor din industria alimentară. Pentru această temă au optat 13 firme din cele 21 înscrise. În Dolj, pentru aceeaşi temă au fost înscrise 23 de firme. În Gorj, s-au înscris 13 firme de panificaţie şi au participat doar şapte. Indiferenţa aceasta trebuie combătută. Vom mai organiza cursuri, vom încerca să-i atragem, pentru că este necesar să ştie cum să facă să se alinieze standardelor europene. Noi îi putem ajuta. Cursurile sunt ţinute de doi specialişti, oameni cu experienţă, de la care au ce învăţa. Cea mai numeroasă participare la aceste cursuri a fost în Vâlcea şi în Mehedinţi“, a declarat Gheorghe Rizoiu.

Gorjul mai are doar 50 de brutării

În judeţul Gorj, din cele peste 150 de brutării existente la sfârşitul anului 2006, mai există doar aproximativ 50.
Potrivit Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Gorj, cele 53 de brutării sunt amplasate în oraşe mari, precum Târgu Jiu – nouă, Motru – patru, Târgu Cărbuneşti, Rovinari şi Ţicleni – câte trei, şi în localităţi rurale mai dezvoltate economic. Făina folosită pentru fabricarea pâinii sau pentru produse de patiserie este contractată direct de la producători din judeţele Vâlcea, Dolj, Teleorman sau chiar din import, cea mai apropiată sursă fiind Ungaria. În Gorj, există trei mori autorizate, respectiv Velpitar Târgu Jiu, Agenţia Economică Uniunea Europeană Motru şi Aviomar Ţânţăreni, opt unităţi de producere a făinii, arpacaşului şi grişului, precum şi 30 de unităţi de patiserie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS