10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024

Emoţii de examen

OLT. Absolvenţii de clasa a VIII-a care s-au prezentat la testele naţionale au scăpat şi de proba a doua, matematica, elevii prezenţi fiind cu nouă mai puţini decât la prima probă. De acum, nici un centru de testare din cele 19 nu se mai poate lăuda cu prezenţă 100%, cei mai mulţi absenţi de la începutul examenului înregistrându-se la Liceul Teoretic „Tudor Vladimirescu“ – opt, centre cu un absent fiind Şcoala „Eugen Ionescu“ Slatina, Şcoala „George Poboran“ Slatina, Şcoala generală Scorniceşti şi Grupul Şcolar Industrial de Construcţii Maşini Balş.
Încă o zi liniştită, au apreciat membrii comisiei judeţene, nefiind cazul eliminării vreunui candidat din examen. S-a luat, în schimb, hotărârea ca în fiecare centru de evaluare să ajungă un membru al comisiei judeţene şi să participe la numerotarea lucrărilor aduse din centrele de testare. La proba de ieri, vicepreşedintele comisiei, insp. Angela Iacob, s-a deplasat la Şcoala nr. 5 Balş, Daniela Taclit şi Veronica Constantin au plecat la SAM Drăgăneşti, preşedintele comisiei
judeţene, inspectorul şcolar general  adjunct Gabriel Savu, a fost prezent la Liceul Teoretic „Mihai Viteazul“ Caracal, iar Aurelia Cotoşman s-a aflat la Colegiul Naţional Vocaţional „Nicolae Titulescu“ Slatina.
Între timp, evaluatorii de la prima probă şi-au terminat treaba, promovabilitatea la limba şi literatura română fiind între 75% – 80%, după cum a declarat preşedintele comisiei judeţene. Despre evaluatori s-a vorbit, în schimb, la Inspectoratul Şcolar Judeţean, fiind sesizări că o profesoară pensionară din Corabia a fost cooptată în corpul de evaluatori, fără să fie permis, alt subiect de bârfă fiind prezenţa unei profesoare cu funcţie asimilabilă celei de inspector în cadrul ISJ, care, de asemenea, nu ar fi avut ce căuta, în opinia inspectorului şcolar general, prof. Nicolar Drăghici, printre profesorii corectori.

Părinţii şi profesorii, alături de elevi

S-au sfârşit două probe, nu şi examenul. Părinţii vor trăi astăzi ore îngrozitoare, având în vedere prognoza meteo, dar se vor afla din nou la poarta şcolii, să-şi întâmpine copiii după terminarea probei. Şi ieri le-au ţinut copiilor pumnii strânşi şi şi-au mai revenit puţin când i-au văzut ieşind bucuroşi din sală. „N-a fost greu, am făcut varianta asta“, a fost cea mai uzuală replică la ieşirea din examen, ceea ce înseamnă că varianta 56 va aduce note bune candidaţilor.
În aşteptare, ca şi în celelalte zile, au fost şi părinţii, şi profesorii. Elevii din Brebeni, care susţin examenul la Şcoala „Eugen Ionescu“ din Slatina, au venit însoţiţi de profesoara de limba română, care a declarat că are încredere în ei, sunt elevi buni şi vor ajunge la licee renumite din Slatina, aşa cum îşi doresc.
Emoţii şi la poarta Şcolii „Ştefan Protopopescu“ din Slatina, unde zeci de părinţi aproape că n-au simţit soarele ucigător până ce copiii nu i-au convins că s-au descurcat bine. „Cinci să iei, să treci proba, nu mă mai interesează altceva“, au spus părinţii mai înţelegători.
Astăzi, candidaţii susţin ultima probă, la alegere între geografie şi istorie, cei mai mulţi elevi, 3.711, optând pentru geografie, iar 1.038 pentru istorie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS