26.7 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalTratatul UE evită termenul constituţie

Tratatul UE evită termenul constituţie

Miniştrii europeni de externe au decis modul în care ar trebui prezentat noul Tratat UE, fără a se folosi termenul „constituţie“ şi fără a conţine simboluri precum un steag al UE. Divergenţele în legătură cu prevederile textului rămân nerezolvate, informează publicaţia electronică EUObserver. „Desigur, nu avem garanţia succesului pe care îl sperăm cu toţii“, a afirmat ministrul german de externe, Frank Walter Steinmeier, după reuniunea de duminică de la Luxemburg. El a precizat că au avut loc progrese şi a explicat că toate cele 18 state care au ratificat tratatul iniţial au fost de acord să renunţe la denumirea de „constituţie“. Noul Tratat UE va fi unul „modificat“, care schimbă actualul Tratat de la Nisa şi evită termenii constituţionali, despre care criticii afirmă că îi conferă Uniunii Europene aspectul unui stat.
Întâlnirea de la Luxemburg a realizat un acord în privinţa renunţării la simbolurile Uniunii, precum steagul cu 12 stele sau imnul UE, prevăzute de documentul din 2004. „Toţi am decis că simbolurile pot fi scoase din text, mai puţin euro“, a afirmat ministrul de externe al ţării-gazdă, Jean Asselborn.
Totuşi, o serie de dezacorduri profunde persistă încă, dincolo de denumiri sau simboluri, şi se referă la partajarea puterii între UE şi statele membre. Statutul Cartei Drepturilor Fundamentale, document care prezintă drepturile cetăţenilor Uniunii cuprinse în Constituţia iniţială, face obiectul unei puternice controverse, Marea Britanie opunându-se unei carte cu putere de lege. Statutul juridic al acestei carte a figurat şi pe lista de observaţii ale Franţei şi Spaniei de duminică. Cele două ţări încearcă şi abolirea dreptului de veto într-o serie de alte domenii, însă măsura este dezaprobată de Londra, care nu este deocamdată pregătită să renunţe la dreptul de veto în problemele justiţiei şi ale afacerilor interne.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS