7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalConsiliul Local Petrila, agenţie imobiliară

Consiliul Local Petrila, agenţie imobiliară

Proprietarii de păduri din oraşul Petrila au ajuns la limita răbdării după ce, spun ei, consiliul local al oraşului le dă pădurile spre exploatare unor firme cu interese, fără să aibă acordul consiliului composesorilor.

Gheorghe Bunea, unul dintre membrii composesoratului „Obştea Jiană“, spune că a rămas stupefiat după ce a aflat că pădurea i-a fost dată spre exploatare unui privatizat, iar pe metrul cub de lemn tăiat a primit doar 35 de lei, în timp ce preţul ar fi ajuns la 120 până la 150 de lei. În plus, o parte dintre membrii acestui composesorat susţin că autorităţile locale din Petrila le ignoră statutul şi le înstrăinează pădurile, fără să ţină cont de părerea lor, în timp ce numărul membrilor a crescut foarte mult. „În anul 2004 erau doar 136 de membri în acest composesorat, iar acum numărul lor a trecut de 480, iar licitaţiile se fac numai pentru a câştiga anumite firme agreate şi fără acordul nostru. Acest lucru este posibil atâta timp cât în comisia care face licitaţia sunt oameni ca viceprimarul din Petrila sau angajaţi ai primăriei, ei înşişi membri, fără a respecta statutul, în cadrul consiliului composesorilor. Noi nu suntem consultaţi, iar licitaţiile sunt încredinţate unor oameni care stabilesc preţuri foarte mici pentru lemnul din pădurile noastre“, a susţinut Gheorghe Bunea.
Acesta spune că oamenii din consiliul local se cred „agenţie imobiliară“ şi fac ce vor pe pământuri care le-au aparţinut oamenilor din zonă de zeci de ani.

Primarul nu vede ilegalitatea

Oamenii din composesoratul „Obştea Jiană“ susţin că au cerut primarului, în repetate rânduri, să facă o nouă adunare generală în care să fie stabilite criteriile de exploatare, dar acest lucru nu a fost posibil. Primarul oraşului Petrila, Ilie Păducel, spune că a cerut juriştilor să se pronunţe în cazul persoanelor incompatibile în cele două situaţii şi că va rezolva situaţia cel mai târziu săptămâna viitoare. „La începutul săptămânii viitoare mă voi întâlni cu subprefectul judeţului şi voi discuta şi cu dânsul această problemă. Dacă oamenii sunt incompatibili, atunci le voi cere să-şi dea demisia, aşa cum am făcut şi eu. Licitaţiile însă s-au făcut corect, iar o parte dintre membri contestă consiliul ales de ei“, a spus Păducel. Proprietarii pădurilor din zona de est a Văii Jiului spun că exploatarea lemnului nu se face raţional, ci după criterii alese. „Favorizează tot felul de contracte, cu firme agreate de ei şi, dacă în urmă cu câţiva ani, trebuia să plouă două săptămâni să ajungă apa în localitate, acum prima ploaie ne inundă gospodăriile, pentru că puţini sunt cei care ştiu câţi metri cubi de apă înghite un brad“, a mai spus Bunea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS