7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalHappy-end la licitaţiile CJ

Happy-end la licitaţiile CJ

Lucrările de reabilitare a opt drumuri judeţene, care vor fi finanţate dintr-un credit contractat de Consiliul Judeţean Dolj, şi-au găsit stăpân. Cel de-al nouălea drum aflat pe lista de investiţii a administraţiei doljene va mai avea ceva de aşteptat până va vedea prima palmă de asfalt.

După mai bine de două luni în care licitaţiile pentru modernizarea unor drumuri judeţene au fost ţinute în şah de creditul cu „cântec“ din care trebuie finanţate lucrările, autorităţile doljene au desemnat în sfârşit câştigătorii contractelor. Două firme de construcţii craiovene, TID Oltenia şi TCIF, au pus mâna pe câte două lucrări de modernizare licitate de CJ, al treilea constructor din Bănie, GIDAZI, obţinând contractul pentru reabilitarea unui drum de patru kilometri care leagă satele din comuna Bucovăţ. Cel de-al patrulea antreprenor craiovean care a câştigat o licitaţie este ERPIA, pentru drumul care face legătura între Beloţ şi limita judeţului Mehedinţi. FILPIT din Filiaşi a fost declarată câştigătoarea licitaţiei pentru modernizarea a 500 m de drum care leagă Popânzăleşti de Mănăstirea Popânzăleşti. Singurul antreprenor din afara Doljului care a pus mâna pe unul dintre contractele puse la bătaie de administraţia judeţeană este DORELA DUMITRESCU Caracal, societate care nu se bucură însă de o reputaţie prea bună. Constructorului oltean i-au fost reziliate contractele de reconstrucţie a unor case ANL după inundaţiile care au devastat Banatul în 2005 pentru că nu a respectat graficele de execuţie.

Licitaţie anulată, cu semnul întrebării

Singurul drum judeţean care nu şi-a găsit deocamdată un antreprenor este cel care face legătura între Braloştiţa şi judeţul Mehedinţi. Procedura de licitaţie va fi anulată, spun autorităţile, pe motiv că proiectantul a subevaluat lucrarea în deviz. Cristian Ungureanu, şeful Serviciului de Achiziţii Publice din CJ, a declarat că proiectantul care a întocmit devizul şi-a recunoscut greşeala şi va modifica devizul, însă CJ va organiza o nouă licitaţie.
„Drumul Judeţean 115 care face legătura între Braloştiţa şi judeţul Mehedinţi este singurul pentru care se intenţionează anularea procedurii de licitaţie. Proiectantul IRIMAT Ploieşti a recunoscut că a subevaluat lucrarea în deviz, că a pus o valoare prea mică, iar documentul trebuie aprobat. Ne-au cam întârziat, dar asta e, acum trebuie să modifice devizul“, a spus Ungureanu.
Motivul pentru care licitaţia a fost anulată este însă cel puţin ciudat. În condiţiile în care CJ prevăzuse pentru investiţie nu mai mult de 3,9 milioane de lei fără TVA, o parte din firmele de construcţii participante la licitaţie au depus oferte de două ori mai mari. ANCORAD a cerut pentru lucrare opt milioane de lei fără TVA, societatea de drumuri a CJ 8,8 milioane, iar singura societate care s-a încadrat în cerinţele de preţ, GIDAZI, a licitat la 3,2 milioane de lei drumul cu o lungime de 7,7 kilometri, în timp ce proiectantul a întocmit un deviz de 3,3 milioane de lei.

Economii de miliarde la lucrări

Chiar dacă autorităţile doljene s-au confruntat cu probleme la aproape toate licitaţiile organizate în baza Ordonanţei nr. 34/2006, procedurile de achiziţie publică au făcut o economie considerabilă la bugetul alocat investiţiilor. În cazul unor drumuri judeţene programate pentru reabilitare s-a economisit chiar jumătate din suma alocată, precum drumul care leagă Maglavit de Mănăstirea Maglavit. Alte trei şosele judeţene, a căror modernizare a fost începută de câţiva ani, dar nu a fost finalizată din lipsă de fonduri, vor primi finanţare totală din creditul de 53,6 milioane de lei pe care CJ Dolj îl va lua de la BCR, pe lista de obiective finanţate din împrumut fiind trecută şi extinderea Muzeului de Istorie din Craiova. Constantin Dascălu, vicepreşedintele CJ Dolj, a ţinut să precizeze că încheierea contractelor cu firmele de construcţii câştigătoare la licitaţii nu se va face până când preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, nu va semna actele, după întoarcerea din concediul petrecut în Brazilia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII