Preşedintele Asociaţiei „21 Decembrie“, Doru Mărieş, a declarat ieri că fostului preşedinte Ion Iliescu i s-a adus la cunoştinţă faptul că este pus sub urmărire penală pentru genocid în dosarul Revoluţiei şi că a semnat actul prin care i s-a adus la cunoştinţă acuzaţia.
Chiar dacă nu a dorit să dezvăluie care este sursa, preşedintele Asociaţiei a dat informaţia drept sigură. „Iliescu are cunoştinţă, a semnat actul prin care ia la cunoştinţă că s-a dispus începerea urmăririi penale împotriva domniei sale, inclusiv pentru infracţiunea de genocid“, a spus Mărieş.
„Văd că este foarte deranjat de această afirmaţie pe care nu ne interesează cine a făcut-o, dar este foarte bine că a făcut-o. Noi nu intrăm în campanie, nu avem niciun amestec în această campanie decât ca societate civilă, pentru mobilizarea oamenilor să meargă la vot şi pentru corectitudinea votului“, a mai spus preşedintele Asociaţiei „21 Decembrie“.
„Trebuie să avem morţi, că aşa-i la revoluţie“
Mărieş susţine că Iliescu ar fi dispus în seara de 22 decembrie 1989 să nu se intervină pentru stoparea focurilor de armă pentru a avea cât mai multe victime. „După întoarcerea lui Ion Iliescu de la Ministerul Apărării, întrebat de revoluţionarii exasperaţi de modul în care se trăgea din toate direcţiile în noaptea de 22 spre 23, Iliescu le-a răspuns: «Lăsaţi, mă, să tragă! Trebuie să avem morţi, că aşa-i la revoluţie»“, susţine liderul revoluţionarilor. Doru Mărieş a reiterat şi faptul că în urma unei întâlniri a reprezentanţilor revoluţionarilor cu procurorul general Kovesi şi procurorul Voinea li s-a promis încă o dată că dosarul Revoluţiei sau cel al Mineriadei vor fi finalizate şi trimise către instanţe în cel mult o lună – o lună şi jumătate.
„Act civic“ săvârşit cu bâta
Zilele trecute, fostul preşedinte Ion Iliescu s-a făcut din nou remarcat cu o „replică celebră“, declarând la postul Realitatea TV că mineriadele au reprezentat „un act civic din partea minerilor“.