10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCriză de timp la subvenţiile din agricultură

Criză de timp la subvenţiile din agricultură

Cererile pentru ajutoarele financiare pentru terenuri trebuie depuse până la 15 mai. De ieri, toţi directorii de la Agricultură fac deplasări în teren pentru a coordona strângerea documentelor.

VÂLCEA. Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Vâlcea încearcă în această perioadă strângerea cât mai multor cereri pentru acordarea de ajutoare băneşti pentru terenuri. Potrivit lui Florin Bădele, director adjunct al DADR Vâlcea, subvenţiile pentru terenurile agricole se acordă proprietarilor de suprafeţe mai mari de un hectar şi au valori de peste 50 de euro pentru fiecare hectar cultivat. Deoarece termenul-limită până la care documentele necesare obţinerii acestor bani se apropie, cei de la Direcţia Agricolă au pornit în judeţ pentru a le explica ţăranilor cum pot obţine aceşti bani. „Începând de azi (ieri – n.r.), toţi directorii vor pleca în comune. Deja zonele au fost împărţite, iar noi îi vom ajuta pe reprezentanţii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Vâlcea în procesul de strângere a documentelor. Aceasta este o operaţiune derulată de ei, rolul nostru fiind doar de asistenţă“, a declarat adjunctul de la DADR. În judeţ au fost înfiinţate cinci centre unde agricultorii arondaţi la acestea pot depune documentele ce le dau dreptul la subvenţiile europene. Cele cinci centre au fost stabilite la Râmnicu Vâlcea, Drăgăşani, Bălceşti, Horezu şi Brezoi. „Zilele trecute am participat la o şedinţă la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, unde noul ministru a afirmat că trebuie să fie absorbite cât mai multe fonduri prin intermediul APIA. De aceea s-a hotărât ca noi să venim în întâmpinarea oamenilor şi să plecăm pe teren“, a explicat Florin Bădele. El mai spune că deoarece s-a ajuns la un termen atât de strâns deplasările pe teren sunt mai mult decât necesare. „Sunt oameni bătrâni, care nu pot ajunge la centrele din teritoriu deoarece distanţele sunt mult prea mari pentru ei. Reprezentanţii instituţiei noastre vor lua fiecare comună în parte şi sperăm ca până la 15 mai să avem cât mai multe cereri depuse“, a explicat Bădele.

Peste 15.000 de cereri depuse până în prezent

Directorul adjunct de la DADR spune că până în prezent au fost depuse între 15.000 şi 16.000 de cereri pentru subvenţiile agricole. Cu toate că în ultima vreme la centrele din teritoriu s-au prezentat tot mai multe persoane care şi-au depus actele pentru aceşti bani, numărul agricultorilor care nu ştiu despre aceste ajutoare financiare este destul de mare. După ce toate documentele vor fi centralizate, la nivelul DADR se va porni şi o acţiune de verificare în teren a celor declarate de către agricultori în acte. „Prin lunile octombrie – noiembrie, banii vor fi viraţi către agricultori după ce va fi terminată faza de verificare“, a explicat Bădele. Directorul adjunct mai spune că Direcţia Agricolă va mai primi cereri şi după 15 mai, dar că banii ce vor veni pentru acestea vor fi mai puţini. „E un fel de penalizare pe documentele depuse cu întârziere, subvenţia la hectar fiind mai mică decât cea acordată celor care s-au încadrat în termen“, a declarat Bădele. Autorităţile speră ca, în funcţie de gradul de absorbţie a fondurilor comunitare, în câţiva ani subvenţia pe hectarul de teren cultivat să ajungă până la suma de 200 de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS