28.1 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalMisiune in slujba lui Dumnezeu

Misiune in slujba lui Dumnezeu

Nu se putea alege o alta familie in aceste zile decât cea a unui preot, a unui slujitor al lui Dumnezeu pe pamânt. Pentru acesta meseria pe care o practica este o misiune, si nu o slujba oarecare, iar familia, credinta si Pastele au o semnificatie cu totul aparte.


L-am gasit pe parinte in bisericuta alba de lânga santierul unde a inceput de mai multi ani construirea maiestuoasei catedrale, la Biserica „Sfântul Ioan Botezatorul“ din cartierul Craiovita Noua, zona Racheta. L-am abordat in Joia Mare, zi in care biserica era plina de copii si de tineri, adusi de parinti sau de bunici sau veniti din propria initiativa la Sfânta Spovedanie si Impartasanie. Si ca asteptarea sa nu fie grea, parintele Radoi le pune cântece religioase, care in aceste zile nu fac decât sa umple sufletele de si mai multa credinta.


„Asa a rânduit Domnul…“


Nu l-a descoperit pe Dumnezeu de la inceput, asa cum marturiseste, ci in jurul vârstei de 20 de ani. Alegerea carierei a fost pentru Ioan Radoi una radicala, a trecut brusc de la o pasiune la alta, a umblat mult pâna a descoperit adevarata misiune pentru care a renuntat la tot ce realizase pâna in acel moment, pentru a-si urma visul. Ioan Radoi este din Slatina. A urmat liceul cu profil mecanica-auto, placându-i foarte mult masinile, in special partea tehnica, de mecanica. Apoi a dat la Facultatea de Sport, practicând in special atletism si karate. In anul trei de facultate, impreuna cu alti cinci colegi, a renuntat la sport, la cursurile universitare, pentru a urma calea lui Dumnezeu si a dat examen la Facultatea de Teologie. „Asa a rânduit Domnul…Pasiunea pentru karate m-a facut sa descopar Filosofia Zen, credinta. Asa am decis toti cinci sa il urmam pe Dumnezeu, sa ne gasim adevarata misiune in viata. Sotia m-a indemnat sa urmez Medicina, la fel ca si ea, insa am simtit ca trebuie sa fiu preot. Ea nu a facut altceva decât sa ma sustina permanent“, a povestit parintele Radoi. Initial a fost preot la Azilul de Batrâni, când, alaturi de bunicii „nimanui“, a inceput sa slujeasca, vazând in fiecare vârstnic cu probleme „chipul Domnului“. A fost, dupa cum singur marturiseste, perioada cu cea mai mare traire din viata lui. Apoi s-a transferat la Biserica din Segarcea, iar apoi, la biserica la care este „parinte“ si astazi.


„Familia pentru noi este jumatate din misiunea noastra“


Despre viata de familie, despre ideea crestina de cuplu, parintele Ioan Radoi ne ofera adevarate lectii de viata, clipe petrecute insa in credinta, in care bunatatea si iertarea au un loc covârsitor. Si-a cunoscut sotia in timpul liceului si s-au casatorit dupa terminarea facultatilor. Olimpia Adriana Radoi este de profesie medic specialist, medicina interna. „Ca si preot, am o misiune grea, cu mari responsabilitati. Ca om, lupti pe doua fronturi, pe de o parte, familia, iar pe de alta parte, credinciosii, pacatele tuturor oferindu-ti tulburari greu de descris pentru nestiutori. Si astazi sotia mea face naveta din Craiova la Spitalul din Slatina, acest fapt rapindu-ne foarte mult din timpul pe care am putea sa il petrecem impreuna. Familia pentru noi, preotii, este jumatate din misiunea noastra“, a marturisit parintele Ioan Radoi. Cu dragoste si recunostinta, familia Radoi implineste in acest an noua ani de casnicie. Au o fetita superba, de sase anisori- Andreea – despre care spun ca le-a schimbat esential viata. Cu voia lui Dumnezeu, isi mai doresc cel putin doi copii. Parintele Radoi isi doreste sa plece intr-o vacanta cu fetita si sotia. „Când ai un copil, ai mare grija sa nu gresesti, sa nu il dezamagesti. Daca as face o prostie, nu m-as mai putea uita in ochii copilei mele. Linistea si zâmbetul unui copil sunt mai presus de orice… Recomandarea mea pentru toti credinciosii, pentru toate cuplurile, este ca, alaturi de copii, sa mearga o data la câteva luni, cel putin, undeva, departe de orice grija, unde sa se apropie din nou, sa aiba grija ca relatia sa nu se raceasca. Toti credinciosii ar trebui sa lase duminica problemele si treburile la o parte si, impreuna cu familia, sa vina la slujba de la biserica, iar apoi sa mearga pur si simplu la o plimbare, sa se tina de mâna prin parc, sa se reindragosteasca permanent“, a spus parintele Radoi.


„Nimeni nu trebuie sa intervina in discutiile tinerilor insuratei“


Parintele ii sfatuieste pe tineri sa aiba rabdare cu parintii lor. Comunicarea este esentiala intre parinti si copii. „Iar pentru tinerii proaspat casatoriti, recomandarea este sa stea singuri, iar daca nu au posibilitati financiare sa isi ia casa de la inceput, mai bine sa stea pentru o vreme cu chirie decât sa locuiasca impreuna cu socrii sau parintii. „Ca in orice cuplu, se ivesc discutii din cauza celor mai banale lucruri. Tinerii insuratei trebuie lasati in pace, pentru ca orice discutie se poate aplana foarte usor in câteva minute sau ore atunci când nu intervine nimeni“, a adaugat parintele. Acesta ii considera pe copii adevarati apostoli, incet-incet acestia reusind sa aduca bunicii, iar apoi, parintii… La Biserica „Sfântul Ioan Botezatorul“, in fiecare duminica exista un grup- suport pentru familie, un alt grup pentru sprijinirea si ajutarea persoanelor dependente de alcool si un grup pentru consilierea si sprijinirea familiei. Dupa fiecare slujba, tinerii ramân si discuta despre problemele lor, ajung sa se cunoasca mai bine, sa se sprijine, sa se imprieteneasca…


Pentru parintele Radoi, Sfintele Paste reprezinta esenta credintei. A tinut foarte mult sa incheie discutia noastra cu câteva cuvinte pline de credinta: „E o bucurie pentru toti! Iti multumim, Doamne, ca ne-ai lasat sa prindem si ziua asta! Hristos a Inviat!“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS