12.8 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalBatalie pe policlinicile stomatologice

Batalie pe policlinicile stomatologice

Mai multi medici si Universitatea de Medicina si Farmacie din Craiova se lupta in prezent asupra dreptului de cumparare a spatiilor din doua policlinici stomatologice aflate in proprietatea consiliului judetean.


Posibilitatea cumpararii cabinetelor medicale din cele doua policlinici situate pe Calea Bucuresti si in cartierul Brazda lui Novac a aparut o data cu publicarea Legii nr. 236/2006. Potrivit actului normativ, autoritatea locala este obligata sa vânda spatiile aflate in proprietatea sa celor care profeseaza in ele, la un pret stabilit prin lege. Asa cum a facut si in cazul celorlalte 32 de dispensare aflate in patrimoniul sau, administratia doljeana a scos la vânzare cele doua policlinici stomatologice, desi in spatiile medicale din cele doua imobile fac practica in prezent studentii Facultatii de Medicina Dentara din cadrul UMF. Prima care s-a oferit sa le cumpere a fost chiar universitatea, care avea oricum in administrare cele doua cladiri inca din 2006, autoritatile judetene realizând chiar si un proiect de hotarâre de consiliu in acest sens. Dornici sa cumpere o parte din spatii au fost insa si medicii, care isi desfasoara activitatea in policlinici in baza unor contracte de comodat, astfel incât proiectul de hotarâre, care s-a aflat pe ordinea de zi a sedintei consiliului judetean de ieri, a fost retras pentru o analiza mai atenta.


Ion Prioteasa, presedintele Consiliului Judetean Dolj, a declarat ca, in prezent, juristii institutiei incearca sa afle cine are de fapt dreptul sa achizitioneze cele doua policlinici. „Exista cereri ale celor care ocupa in prezent spatiile, unii au venit chiar in audienta la mine. Pe de alta parte, exista si cererea globala a Universitatii de Medicina si Farmacie, care a solicitat cladirile, nu doar anumite cabinete. Am retras proiectul de pe ordinea de zi pentru ca vrem sa lamurim problema din punct de vedere juridic, insa mi-as dori ca policlinicile sa ramâna la universitate, singura dispusa sa investeasca in cladiri, nu doar in cabinete“, a spus Prioteasa.


Universitarii au cerut bani pentru renovare


Faptul ca pentru spatiile dorite de universitate exista mai multi cumparatori a luat prin surprindere reprezentantii universitatii si pe cei ai Facultatii de Medicina Dentara, care au cerut deja bani de la ministerul de resort pentru renovarea si echiparea policlinicilor. Mihai Caragea, secretarul UMF, a declarat ca informatia conform careia si medicii stomatologi cu contracte pentru spatii ar dori sa cumpere nu le-a fost transmisa reprezentantilor institutiei de invatamânt, pâna in momentul intocmirii proiectului de hotarâre nefiind nici un fel de obiectie asupra vânzarii policlinicilor catre UMF. „Facultatea de Medicina Dentara are nevoie de baze clinice si acestea au ramas singurele din Craiova. Nu inteleg de ce s-a retras de pe ordinea de zi, când toata lumea fusese de acord sa ni le vânda noua. Mai mult, eram siguri ca vom intra in posesia cladirilor si am cerut bani de la minister sa le renovam si sa cumparam aparatura. Cum este si normal, conditia sa primim cele 30 de miliarde de lei este sa facem dovada ca imobilele au intrat in patrimoniul nostru“, a spus Mihai Caragea.


Surpateanu: „Majoritatea medicilor sunt pensionabili“


Potrivit decanului Facultatii de Medicina Dentara, Mihai Surpateanu, retragerea proiectului este inexplicabila, dat fiind faptul ca aceste contracte de comodat incheiate de medicii stomatologi pentru a-si desfasura activitatea in cele doua policlinici expira in acest an, iar cea mai mare parte din acestia se afla la vârsta pensionarii. „Sunt spatii de invatamânt de interes local si regional, care nici nu trebuia sa fie vândute conform Legii nr. 236/2006, dat fiind faptul ca acolo fac practica studentii. Ma mira foarte mult retragerea proiectului, mai ales pentru ca in policlinici profeseaza doar câtiva medici care au contract de comodat, majoritatea sunt pensionabili, iar contractul incheiat cu ei ar trebui sa expire in acest an“, a spus Mihai Surpateanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS