7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalHaiducii din Amarasti

Haiducii din Amarasti

Dupa sute de ani, haiducii traiesc inca pe plaiurile mioritice ale Amarastiului. Iar cântecul lor a razbatut zarea, pâna in UE si-napoi!


„Noi venim din istorie, urmasi ai celor care la vremuri de restriste si-au gasit refugiul si alinarea prin codrii Amarastilor Vâlcei si ai satelor invecinate, pâna din jos de Balcesti“. Acesta este motoul celor 11 haiduci care si-au strigat dorurile la urechea belgienilor, francezilor sau austriecilor.


Dupa cum declara secretarul primariei, Gheorghe Duta, grupul vocal „Haiducii“ din Amarasti a luat fiinta acum 11 ani, ca un omagiu adus unui haiduc din oastea lui Vladimirescu si nascut in zona Amarastiului. Proiectul a prins contur la initiativa primarului comunei, Constantin Draghici, si a fratelui acestuia, realizator de emisiuni la TVR International, Corneliu Victor Draghici. Debutul a avut loc la 14 februarie 1999, cu cânturi populare traditionale, autentic taranesti, culese de la batrâni, din zona folclorica a Dragasanilor si Vâlcei. De atunci, aparitiile la tv si radio nu au mai contenit.


„Am fost in toata tara, de la Vâlcea, Târgu Jiu, Sibiu si Bucuresti“, spune Vasile Margaritescu, haiduc in vârsta de 62 de ani si membru fondator. „In 2003 am avut un turneu de o luna, in care am cântat in Belgia, Olanda, Franta, Germania si Austria. Acesta a fost organizat de un baiat din Ministerul Economiei din Belgia, insurat cu o amarasteanca de-a noastra. Despre filmari si auditii nu mai vorbesc: am aparut la TVR, TVRM, Favorit si primim invitatii in continuare“.


Primul album al haiducilor, intitulat „Caii pasc, haiducii cânta“, a avut un succes rasunator. In prezent se afla in pregatire cel de-al doilea. Nu are inca un titlu, dar va cuprinde 14 cântece traditionale, care vor cuceri cu siguranta publicul din tara si strainatate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU