Câtorva sute de craioveni le este refuzat dreptul de a trai in conditii decente, lipsindu-le canalizarea sau apa potabila.
La inceputul primului an in care fac parte cu acte in regula din Uniunea Europeana, locuitorii a jumatate din strazile Craiovei nu beneficiaza de canalizare menajera si pluviala, iar 35% nu au la dispozitie apa potabila. In timp ce municipalitatea sustine ca nu prea are fonduri proprii, incercând sa identifice alte surse de finantare, craiovenii care nu au nici utilitatile elementare si-au luat de mult gândul ca vor deveni si la propriu cetateni ai UE. „Problema exista si cei care sufera cel mai mult sunt craiovenii. Bugetul local este insa destul de mic si sunt multe de facut in Banie. Investitiile sunt stabilite in ordinea prioritatilor. Totusi, functionarii publici sunt in cautare de noi resurse financiare externe cu care am putea acoperi investitiile la capitolul canalizare“, este de parere viceprimarul Gheorghe Nedelescu.
Pe lânga banii folositi din programul ISPA, municipalitatea a demarat deja câteva proiecte care vizeaza principalele zone deficitare la capitolul apa si canalizare. Purtatorul de cuvânt al primariei, Carmen Licu, a tinut sa precizeze ca pe lista figureaza strazi din Bariera Vâlcii, Facai, Rovine II (Troaca) si Mofleni. In acelasi timp, in cursul acestui an vor fi intocmite studii de fezabilitate pentru zona de est a orasului, respectiv Bariera Vâlcii – Hanul Doctorului – Caracal, dar si in cartierul Romanesti, pentru a sti cu exactitate suma necesara pentru realizarea retelelor de apa si canalizare.
„Canalizare o sa avem la sfântu’ asteapta“
Una dintre strazile unde locuitorii n-au nici in 2007 canalizare este Teilor, situata in cartierul craiovean Bariera Vâlcii. Desi pe aleile adiacente primaria a gasit bani pentru lucrari, când a venit vorba sa avanseze si la strada principala, s-a impotmolit din lipsa de fonduri. Oamenii din zona sustin, in schimb, ca de fiecare data functionarii publici care i-au vizitat le-au promis ca nu ii vor uita. Anii au trecut, insa canalizare nu au vazut. Ultima descindere a inspectorilor primariei a avut loc in 2006, când locuitorii au primit asigurari ca din 2008 soarta lor s-ar putea schimba la capitolul canalizare. Craiovenii nu s-au lasat insa cu una, cu doua si au insistat la primarie pentru ca edilii sa nu-i uite. „E greu, cum sa fie? Sa stai de 30 de ani, ca mine, cu WC-ul in curte nu e usor. Am facut multe gropi pentru el ca se tot umplea si nu-l mai puteam folosi. Necaz mare avem si când spalam, ca trebuie sa iesim din curte si sa aruncam apa pe strada. De ploaie nici nu mai vorbesc. Când da de sus mai mult, toate siroaiele din strada ne intra in curte. Canalizare o sa avem la sfântu’ asteapta“, a spus Ecaterina Savulescu, o craioveanca din zona. Nici vecina acesteia, Ecaterina Olteanu, nu are o parere mai buna despre alesii locali când vine vorba de canalizare. Femeia a povestit ieri ca se numara insa printre norocoase, deoarece si-a amenajat o hazna si nu mai trebuie sa strabata toata curtea pentru a merge la toaleta. „Pentru asta trebuie insa sa dau patru milioane de lei pe an. Cu grupul sanitar si cu spalatul am scos-o la capat, dar când ploua, balteste apa in curte“, a spus Ecaterina Olteanu. Cu aceeasi situatie se confrunta sute de craioveni, care asteapta de ani buni ca edilii sa isi intoarca ochii si spre ei, pentru a putea trai asa cum se cuvine, intr-un oras civilizat.