13.4 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024

Magia fidelitatii

In aceste zile de inceput de primavara, printre frezii, trandafiri si orhidee, printre mame, fiice si colege, printre martisoare date cu drag sau doar pentru ca asa „da bine“, printre probleme de serviciu de „importanta capitala“, printre masini, mesaje si bipuri si amante, ne amintim si de neveste…


Tot femei si ele, dar, uneori, mai putin interesante, mai putin parfumate, mai putin vesele, mai putin aranjate. Privindu-le seara, obosite de prea mult strigat la copii, de prea multa munca, lipsite de chef de glume si cu gândul la lista de cumparaturi de a doua zi, e drept ca nu-ti mai inspira poezie, aventura, apetit. Si asa, usor, usor, te obisnuiesti cu acest tablou casnic, in care Ea se depersonalizeaza si se transforma intr-un administrator-contabil, intr-o persoana lânga care dormi (si ce bine ar fi daca ar intelege ca tu vrei, de fapt, sa dormi singur). Nevasta o poti recunoaste usor, dupa acea privire pierduta si resemnata. Are un aer serios, de om care stie cu ce se „manânca“ viata. Ea e scoasa de obicei la gratarele cu nasii, spala rosiile, taie carnea pentru fripturi cu o siguranta dezarmanta si pune masa cu o precizie chiar enervanta, fiindca intotdeauna ii iese tot ceea ce tine de bucatarie, de partea asta „domestica“. Se uita la telenovele si comenteaza, ghicind intotdeauna ca o experta ce se intâmpla in serialul urmator, in ziua urmatoare a vietii ei. Pe neveste le gasesti la piata, la supermarket, nu le poti confunda cu amantele- ele sunt de obicei insotite, radioase si zâmbesc; nevestele sunt serioase, usor incrunate, singure de obicei si preocupate de ceea ce cumpara. Sâmbata si duminica sunt si ele insotite de barbatii lor, dar distanta dintre ei, privirile sotilor care spun „uite, sunt cu tine la cumparaturi azi, deci ce mai vrei?“ te fac sa distingi foarte clar amantele de sotii. E usor sa-ti pierzi barbatul printre plase si rufe de calcat. Când tu gatesti, el este la meci. Când tu pui rufe la uscat, n-ai vrea sa stii pe unde este, iar atunci când culci copiii, el deja este obosit si adoarme.


Ei au nevoie de femei pentru a le cuceri


Eram in biroul unui domn când a sunat mobilul acestuia. Dupa propozitiile scurte, seci, casnice, am stiut ca vorbeste cu sotia. A intrerupt convorbirea brusc, avea un apel in asteptare. Tonul, de data asta, era intimidat, profund si cald, misterios si… vesel. I-a spus femeii care l-a apelat „buna dimineata!“, cu toate ca era ora 7.00 seara. Am zâmbit, gândindu-ma ca acel barbat, inconstient, aplica o lege pe care ar trebui sa o stie fiecare sotie, fiecare femeie care are de gând sa se casatoreasca si sa aiba o relatie monogama. Acel „buna dimineata!“ este mult mai profund, mai important, mai complex decât ar putea crede o sotie printre plasele ei de zi cu zi. Ceea ce uita, din pacate, sotiile, luptându-se cu viata si cu grijile cotidiene, este ceea ce se numeste magia inceputului. Barbatii sunt prin esenta vânatori. Ei au nevoie de femei pentru a le cuceri, au nevoie de trofee interesante. Cum sa mai reprezinti pentru cel de lânga tine ceva interesant, ceva demn de luat in seama ar trebui sa constituie preocuparea fiecarei sotii care isi doreste atentia sotului.


Daca vrei atentia unui barbat, trebuie sa devii problema lui…


Exista o maxima, care spune ca daca vrei atentia unui barbat trebuie sa devii problema lui… Sotiile insa incearca sa rezolve toate problemele sotilor, lasând loc liber si timp liber pentru mesajele care nu intârzie sa apara pe telefoanele sotilor si pe care aceleasi sotii le citesc, pe ascuns, ametite de ideea ca li se intâmpla chiar lor. Cel mai important aliat al sotiilor este comunicarea. In functie de abilitatea cu care folosesc acest instrument, sotiile pot transforma personajul Xantipa – nevasta cicalitoare, plina de reprosuri a lui Socrate, in femeia influenta, inteleapta si ascultata chiar de regele Ludovic al XV-lea, care era Madame Dubarry. Fidelitatea in relatia de cuplu este posibila, dar nu se pastreaza de la sine. Este nevoie ca femeia sa actioneze constant si constient pentru a mentine magia inceputului, alimentând apoi relatia de cuplu, pastrându-si atributele feminitatii.


Un sot este, inainte de toate, un barbat, iar o sotie trebuie sa ramâna o femeie. O sotie inteligenta nu face reprosuri si nici crize de gelozie. O femeie inteligenta le previne, pastrându-si atributele feminitatii, iar daca au aparut „mesajele“, poate transforma dezavantajul in avantaj, iertând cu generozitate si cu demnitate. Crizele de furie, amenintarile si bolile, insotite de replicile „din cauza ta…“, nu fac decât sa-i puna pe fuga pe domni, spre oazele de liniste din alte brate, deschise si suficient de primitoare, dispuse sa-i accepte.


„Nu exista bijuterie superioara femeii“


A-ti pastra iubirea in casnicie este o arta, o lectie de viata pe care fiecare femeie trebuie sa o stie. Primul atribut al feminitatii este constiinta de sine. Valorizarea. Femeile moderne, din nefericire, au uitat ce inseamna feminitatea. A avea un sot nu este sinonim cu a avea un barbat. Sotul poate fi sot sotiei si, din nefericire, barbat pentru o alta femeie. Iubitii privilegiati pot fi si cuplurile deja casatorite, care au o relatie monogama. In cuplurile in care femeia ramâne femeie, invaluita in tainic mister, niciodata dezvaluita lui total, acolo unde femeia râde si senina il mângâie pe frunte, chiar daca a lasat, prozaic, vasele nespalate in chiuveta, acolo nu vor exista alte femei. Femeia care stie ca ea este, de fapt, „natura nuda si creatoarea nebanuita a universului manifestat, ca universul in totalitate este forma sa, ca este fundamentul lumii, esenta oricarei forme“, va fi „unica“ in viata sotului ei. Nu exista bijuterie superioara femeii, nu exista conditie superioara aceleia a femeii, nu a existat si nu va exista loc sacru asemanator cu femeia. De aceea, fiecare sotie, inainte de a fi sotie, ar fi minunat daca ar putea fi femeie. Nu exista bucurie mai mare pentru un barbat-sot decât sa descopere ca aceea pe care a iubit-o este femeia pe care el o cauta in alte femei. Este, de fapt, cea care il asteapta acasa. Cu frezii, trandafiri si orhidee..


Material realizat de Gina Chiriac, psihoterapeut la Centrul de Sanatate „Sf. Grigorie Decapolitul“, din Craiova, situat in incinta Liceului de Chimie, telefon: 0744545352

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU