13.4 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDunarea, acoperita de tone de gunoaie

Dunarea, acoperita de tone de gunoaie

Râul Cerna a adus in Dunare tone de gunoaie, in urma ploilor care au cazut in ultimele zile in judetele Mehedinti si Caras-Severin.


Golful Cerna a fost acoperit cu recipiente PET, crengi, resturi menajere, cadavre de animale in putrefactie. Primarul Orsovei, Constantin Negulescu, a declarat ieri ca principalii vinovati de acest lucru sunt reprezentantii primariilor localitatilor Baile Herculane si Toplet, dar si autoritatile mehedintene care nu isi canalizeaza fortele spre a incheia un acord cu judetul vecin in ceea ce priveste pastrarea cât mai curata a apelor Cernei sau Dunarii. „In urma ploilor abundente cazute in zilele de sâmbata si duminica, apele râului Cerna au crescut si au maturat gunoaiele existente pe ambele maluri. Toata mizeria din Herculane, Toplet si celelalte localitati de pe malul râului au ajuns in apele golfului Cerna si implicit in Dunare. De mai bine de un an si jumatate am atentionat atât Prefectura Mehedinti, cât si pe cea din Caras-Severin sa gaseasca o modalitate de a preintâmpina aceasta deversare de gunoaie in Dunare, dar totul a ramas la nivel de vorbe. Iata ca acum ne-am transformat din nou intr-un serviciu de salubrizare si trebuie sa platesc 20-30 de persoane pentru a curata luciul lacului. Din cauza acestor gunoaie are de suferit si activitatea sportiva din oras. Am cheltuit pâna acum sute de milioane de lei pentru a curata Dunarea de tonele de gunoaie si nimeni nu ne-a ajutat cu nimic. Nici Garda si Agentia de Mediu nu au facut ceva pentru a stopa poluarea Dunarii“, a declarat Constantin Negulescu.


Gunoaie de la Herculane si Toplet


Supararea primarului orsovean este cu atât mai mare cu cât, vara trecuta, faleza orasului a fost amenajata, proiectul ridicându-se la peste 30 de milioane de euro, Orsova având astfel posibilitatea de a deveni cu adevarat o perla a turismului românesc. „Nu voi tolera ca, dupa ce acest oras va deveni o perla a turismului mehedintean, sa vina turistii si sa vada tone de gunoaie pe Dunare. Autoritatile judetene din Mehedinti si Caras-Severin trebuie sa se mobilizeze astfel incât, pe viitor, sa nu mai existe posibilitatea ca Dunarea si râul Cerna sa devina gropi de gunoi. De altfel, si primarul din Herculane, si cel din Toplet ar trebui sa puna osul la treaba si sa-si amenajeze propriile gropi de gunoi“, a spus primarul din Orsova.


Directorul Agentiei pentru Protectia Mediului Mehedinti, Dan Budu, a declarat ca doar autoritatile judetului Caras-Severin pot interveni pentru reglementarea situatiei. „Noi am controlat tot acest aspect si am identificat sursele de poluare. Acestea sunt depozitele de gunoaie de la Baile Herculane si Toplet, insa noi nu avem cum sa intervenim pe teritoriul lor. Am instiintat despre aceasta situatie conducerile Mehedintiului si Caras-Severinului, chiar si ministrul mediului. Ramâne ca autoritatile banatene sa investeasca in programe prin care sa tina sub control situatia atunci când cresc apele Cernei“, a declarat Dan Budu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII