7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAsociatii de proprietari, la scara

Asociatii de proprietari, la scara

Asociatiile de proprietari la fiecare bloc vor impânzi Craiova in urmatorii ani, din cauza ca locatarii sunt nemultumiti de activitatea administratorilor.


Asociatiile de proprietari „mamut“ din Banie au zilele numarate. Nemultumiti de activitatea administratorilor si presedintilor, care de cele mai multe ori lasa de dorit, sute de locatari solicita organizarea de asociatii la nivel de scara sau chiar bloc. Reactia craiovenilor era asteptata de functionarii primariei, care zilnic primesc reclamatii cu privire la ilegalitatile savârsite de reprezentantii asociatiilor.


„In ultimele luni au aparut, peste noapte, tot mai multe asociatii micute. Ideea este foarte buna si o recomandam tuturor proprietarilor care detin o locuinta in blocurile din Craiova. In acest fel vor putea sa controleze mai bine activitatea celor pe care ii platesc“, a mentionat Marian Giubelan, seful Serviciului Coordonare Asociatii de Proprietari din primarie. Giubelan a adaugat ca in acest fel si administratorii au mai putin de lucru si nici nu vor mai fi asaltati tot timpul de plângeri privind facturile la intretinere. Functionarii primariei sustin insa ca o parte dintre doritori renunta la ideea de constituire a unei asociatii din cauza birocratiei.


Nasterea asociatiei – un munte de acte


Organizarea unei asociatii nu este insa atât de simpla cum poate parea, locatarii fiind nevoiti sa se inarmeze cu rabdare. Dupa ce au decis ca nu mai doresc sa apartina de asociatia-mama, proprietarii trebuie sa isi delege o echipa care sa se ocupe de toate actele. Pentru inceput, aceasta conducere va dirija primele intâlniri ale noii formatiuni in care se vor stabili toate amanuntele, cum ar fi stabilirea numelui si sediului asociatiei, adoptarea statutului, alegerea comitetului executiv, prezidiului si comisiei de cenzori. Cu toate actele pregatite si dupa ce s-au consultat cu membrii viitoarei asociatii, reprezentantii acestora va trebui sa obtina si acordul statului printr-o sentinta judecatoreasca de infiintare. Abia dupa aceea proprietarii se pot mândri ca au reusit sa puna bazele unei asociatii.


Lungul drum al recunoasterii nu se opreste insa aici, fiind nevoie apoi de inregistrarea „nou-nascutului“ in registrul special din cadrul primariei din Banie. Rigorile legii nu trebuie ignorate, asa ca sefii vor comanda stampila, vor deschide un cont in banca si vor inregistra asociatia la Administratia Financiara. Pentru a se desprinde definitiv de asociatia-mama, conducerea noii organizatii trebuie sa incheie contracte cu toti furnizorii de utilitati si sa isi preia patrimoniul.


Asociatiile de proprietari, fara viitor


„Tendinta in urmatorii ani este de a forma asociatii la fiecare bloc, pentru a simplifica si comunicarea intre proprietari. Peste patru – cinci ani insa, se va schimba radical, deoarece craiovenii vor dori sa renunte definitiv la ele“, a adaugat Marian Giubelan.


Desi unii ar dori inca de pe acum sa faca acest pas, lucrul acesta nu este inca posibil din cauza ca nu pot incheia contracte separate cu furnizorii de utilitati. Abia dupa ce fiecare locuinta va fi bransata separat la Regia Autonoma Apa si Regia Autonoma de Termoficare, craiovenii vor putea renunta la asociatii. Atunci insa va aparea problema lipsei unui reprezentant care sa se ocupe de toate problemele ce se pot ivi intr-un condominiu. Seful Serviciului Coordonare Asociatii de Proprietari este de parere ca locatarii vor prefera sa se ocupe pe rând de acestea decât sa mai plateasca pe cineva.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS