7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalViteza frânge aripi

Viteza frânge aripi

Gazeta de Sud reia incepând de astazi campania „Respecta Codul Rutier!“. Ultimul eveniment rutier tragic, soldat cu decesul unui tânar craiovean si care a avut drept cauze principale neacordarea de prioritate, dar si viteza excesiva, a constituit inca un semnal de alarma asupra consecintelor negative pe care le reprezinta nerespectarea normelor de buna conduita in trafic.


Conform statisticilor politistilor din cadrul Biroului Politiei Rutiere Craiova, in judetul Dolj, in ultima perioada s-a inregistrat un numar mic de accidente având drept cauza viteza excesiva, insa acestea s-au soldat cu un numar destul de mare de victime. „In general, in judetul Dolj, accidentele produse ca urmare a vitezei excesive sunt rare, dar când se intâmpla au urmari din cele mai grave, soldându-se cu un numar mare de victime“, a explicat inspector principal Emil Zuican, seful Biroului Politiei Rutiere Dolj. Acesta mai spune ca majoritatea soferilor implicati in evenimente rutiere produse pe fondul vitezei excesive sunt tineri, cei mai multi fara experienta in conducere. Acestia apasa pedala de acceleratie fara a realiza ca, atunci când este nevoie, nu mai pot evita un obstacol.


Victimele acceleratiei


Ultimul accident de circulatie, la care a contribuit din plin si viteza, a avut loc in Craiova, sâmbata noapte, când BMW-ul condus pe linia de tramvai de Alexandru Bogdan Mitricuna, de 19 ani, din Craiova, a fost acrosat de un Opel. In urma coliziunii dintre cele doua masini, tânarul Mitricuna a pierdut controlul directiei de mers si a parasit partea carosabila, oprindu-se intr-un stâlp de pe partea stânga a drumului. Din cauza impactului extrem de puternic cu stâlpul de beton Alexandru Mitricuna a decedat. Din fericire, ceilalti doi pasageri ai BMW-ului au fost scosi teferi dintre fiarele contorsionate ale masinii. Pâna ieri, lânga stâlpul unde si-a pierdut viata Alexandru Mitricuna se intindea un covor de flori si lumânari, puse de cei care l-au cunoscut pe tânar. Lucratorii Electrica au mutat insa buchetele de flori un metru spre gardul spitalului, pentru ca se lucra la amplasarea altui stâlp, lânga cel aproape distrus dupa impactul cu BMW-ul. Cei de la Electrica, impresionati de numarul mare de tineri care veneau sa lase o floare si sa aprinda o lumânare pentru cel ce a fost Alexandru Mitricuna, au decis sa nu acopere groapa care va ramâne dupa ce stâlpul distrus va fi scos. „Nu o sa astupam groapa care ramâne, pentru ca familia baiatului sa amplaseze in ea o cruce daca va dori“, a declarat un angajat Electrica.


Actiuni pentru sanctionarea vitezomanilor


Politistii craioveni de la Rutiera au executat in zilele de vineri si duminica o actiune pentru reducerea si prevenirea accidentelor de circulatie produse din cauza vitezei neregulamentare. Au fost amplasate aparate radar pe principalele artere din Craiova, printre care strada Caracal, Calea Bucuresti, Calea Severinului, 1 Mai, Stirbei Voda, Râului, Dacia si Decebal. 140 de autovehicule au fost verificate si au fost aplicate 64 de sanctiuni. 53 de conducatori auto au depasit viteza maxima admisa pe sectoarele de drum respective. De remarcat faptul ca au fost retinute opt permise de conducere pentru depasirea vitezei, adica opt din cei 140 de soferi „surprinsi“ cu aparatul radar conduceau in localitate cu peste 100 de kilometri pe ora. „In aceste situatii, când conducatorii auto depasesc viteza maxima admisa cu peste 50 de kilometri pe ora, sanctiunile sunt extrem de dure. Pe lânga fapul ca amenda contraventionala este intre sase si 20 de puncte, permisul se retine pe loc pentru 90 de zile, eliberându-se dovada fara drept de circulatie. Soferul sanctionat nu mai are dreptul de a circula din acel moment si trebuie ca altcineva sa-i duca masina acasa“, a mai spus Emil Zuican.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS