12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFâsia Gaza din Mehedinti

Fâsia Gaza din Mehedinti

Pe DN 6, intre Orsova si Toplet, pe valea râului Cerna, locuiesc aproape 100 de familii care nu stiu nici astazi din ce judet fac parte.


Dezvoltarea economica a zonei industriale din timpul regimului comunist, dar si din perioada postdecembrista, când s-a consfintit dreptul de proprietate asupra terenurilor, a transformat zona, denumita de localnici Fâsia Gaza, intr-un adevarat mar al discordiei intre judetele Mehedinti si Caras Severin. „Totul pleaca de la taxele si impozitele pe care primariile din Orsova si Toplet si le disputa. Din cauza acestei nebuloase, oamenii de afaceri ocolesc zona. Pentru a trasa granita dintre Mehedinti si Caras-Severin, autoritatile au venit, in ultimii ani, cu fel de fel de documente, inclusiv cu harti ale fostului Imperiu Austro-Ungar“, a declarat Constantin Negulescu, primarul din Orsova. Societatile comerciale de pe Valea Cernei au avut zeci de procese pe rol cu sefii Consiliului Judetean Mehedinti, pentru clarificarea situatiei juridice a terenurilor de pe fâsie.


Intâlnirile dintre autoritati au esuat.


Specialistii au aratat de fiecare data ca lucrurile sunt clare ca lumina zilei. Fâsia in litigiu apartine teritorial de Caras-Severin, dar a fost data in administrare Orsovei. Atât si nimic mai mult. „Problemele legate de taxe si impozite sunt si astazi destul de incâlcite. Localnicii apartin de Mehedinti, Valea Cernei fiind recunoscuta ca un cartier al Orsovei, iar terenurile tin de judetul vecin. Oamenii de aici au un cuvânt de spus intr-un judet, dar sunt taxati de celalalt judet, in care cuvântul lor nu are nici o greutate. Se cer autorizatii de construire in Mehedinti, insa darile le dau la Caras-Severin“, a mai spus Negulescu.


Potentialul acestei fâsii este urias, exista cale ferata, drum international, energie electrica, apa si foarte mult spatiu.


Panou confiscat


Ion Duicu senior, viceprimar in localitatea Toplet din Caras-Severin, invecinata cu Fâsia Gaza si municipiul Orsova, care este ruda cu primarul localitatii, are un cuvânt greu de spus in acest scandal dintre judete.


Dar si fiul acestuia, Ion Duicu, care a fost director la Petrom, pâna la privatizarea acesteia, in prezent deputat din partea PSD, considerat de multi un baron local, al doilea om din firma OMV-Petrom, nu este strain de ce se intâmpla aici, familia Duicu având statii de carburanti atât pe Fâsia Gaza, dar si in Herculane si in Drobeta Turnu Severin.


Primarul Orsovei a incercat sa mute limita municipiului chiar la câtiva metri de cea dintre judete, Primaria Toplet i-a confiscat panoul montat, dar scandalul a fost stins. Sefii CJ Mehedinti, CJ Caras-Severin, primarii din Orsova si Toplet, prefectii celor doua judete si reprezentantii celor doua oficii de cadastru s-au intâlnit, insa nu au semnat nici un document. Fâsia Gaza din România continua sa fie un petec de pamânt dorit de cele doua judete.


Pe timpul comunistilor, pe o suprafata de aproximativ doi kilometri patrati, aici se afla una dintre cele mai mari platforme industriale din Mehedinti. Peste 2.000 de oameni lucrau in opt intreprinderi prospere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS